Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNY ONLINE Všetkým nemocniciam v pásme Gazy došlo palivo

Propalestínsky protest v Pakistane Zobraziť galériu (2)
Propalestínsky protest v Pakistane (Zdroj: SITA/AP Photo/Fareed Khan)

TEL AVIV - Jeden izraelský vojak v nedeľu zahynul a ďalší traja vojaci utrpeli zranenia pri razii v pásme Gazy, uviedla izraelská armáda. Správa bola prevzatá z agentúry Reuters.

Královič na Rade ministrov EÚ o práve Izraela brániť sa útokom

Královič na Rade ministrov EÚ o práve Izraela brániť sa útokom (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

ONLINE

21:40 Izraelská vláda zverejnila videozáznam a ďalšie detaily týkajúce útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael. Informuje agentúra DPA. Na videu je vidieť, ako ozbrojení militanti strieľajú na izraelské vozidlo a zabíjajú členov jeho posádky. Video obsahuje zábery z auta i z kamier umiestnených na telách útočníkov. Niektorí militanti na videu majú oblečenie podobné uniformám izraelských vojakov. Jeden z nich je tiež ozbrojený ručným protitankovým granátometom.

21:25 Spojené štáty v pondelok upozornili, že z prímeria v pásme Gazy by profitovalo palestínske militantné hnutie Hamas. Washington to uviedol v čase, keď Európska únia zvažuje výzvu na humanitárne prímerie medzi Izraelom a Hamasom. Informuje agentúra AFP.

21:05 Palestínske militantné hnutie Hamas v pondelok oznámilo, že prepustilo ďalšie dve rukojemníčky unesené do pásma Gazy počas útoku na Izrael. Potvrdil to aj Medzinárodný výbor Červeného kríža. Informujú o tom agentúry AFP a AP.

20:50 Posilnenie vojenskej prítomnosti Spojených Štátov na Blízkom východe predstavuje riziko "eskalácie" konfliktu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. V pondelok to v Teheráne uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje agentúra AFP.

20:20 Situácia na Blízkom východe a pokračujúca ruská agresia voči Ukrajine boli dominantnými témami pondelňajšieho zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu. Po skončení rokovaní to uviedol minister zahraničných vecí SR Miroslav Wlachovský.

19:35 Británia poskytne ďalších 20 miliónov libier na humanitárnu pomoc pre civilistov v pásme Gazy, ktorých zasiahol konflikt medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas. V pondelok to oznámil britský premiér Rishi Sunak, informuje agentúra AFP.

19:22 Izraelská armáda v pondelok uviedla, že zmarila útok dvoch bezpilotných lietadiel, ku ktorému sa prihlásilo palestínske militantné hnutie Hamas. Informuje agentúra AFP.

18:30 Holandské úrady zadržali v pondelok 19 aktivistov, ktorí obsadili vstup do budovy Medzinárodného trestného súdu (ICC) s plagátom odsudzujúcim konanie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo vojne s palestínskym militantným hnutím Hamas. Informuje agentúrya AP.

17:45 Devätnásť propalestínskych aktivistov zo skupiny Extinction Rebellion dnes obsadilo prístupovú cestu k Medzinárodnému trestnému súdu (ICC) v Haagu. Žiadali súdenie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua kvôli jeho počínaniu vo vojne s palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Holandská polícia ich zadržala a neskôr prepustila, informovala agentúra AP.

Viac o téme: PalestínaGazaHamasIzarel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu