Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Humanitárna pomoc pre Gazu zo strany USA: Prvé autá by mali doraziť do 24 – 48 hodín

Izraelskí vojaci na hranici Gazy Zobraziť galériu (5)
Izraelskí vojaci na hranici Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

WASHINGTON- Americký prezident Joe Biden predpokladá, že prvé nákladné autá s humanitárnou pomocou pre Gazu prejdú cez hraničný priechod Rafah z Egypta v priebehu nasledujúceho dňa alebo najviac dvoch dní. Uviedol to v piatok na stretnutí s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a predsedom Európskej rady Charlesom Michelom v Bielom dome.   

Naživo z Gazy

Královič na Rade ministrov EÚ o práve Izraela brániť sa útokom

Královič na Rade ministrov EÚ o práve Izraela brániť sa útokom (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

ONLINE

21:48 Čínsky vyslanec pre Blízky východ v piatok vyhlásil, že Čína a Rusko majú rovnaký postoj k palestínskej otázke a spoločne sa chcú usilovať o upokojenie súčasnej situácie v Izraeli a Gaze, ako aj pomôcť dosiahnuť tzv. dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu.

21:30 Tisíce ľudí v moslimských i ďalšími krajinách v piatok na protestných zhromaždeniach vyjadrovali podporu Palestínčanom v pásme Gazy a vyzývali na zastavenie izraelského bombardovania a blokády palestínskej enklávy. V Iraku sa stovky demonštrantov zišli pri hraničnom priechode s Jordánskom v meste Tarbíl, ďalší protestovali v Egypte vrátane hlavného mesta Káhiry i v tureckých mestách Ankara a Istanbul.

20:44 Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová vyzvala v piatok na medzinárodnú solidaritu s Palestínčanmi a požadovala okamžité prímerie v pásme Gazy, ktoré ostreľuje Izrael v reakcii na masívny útok militantov zo 7. októbra. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá si všíma, že Thunbergovej príspevok vyvolal v Nemecku rozruch a obvinenia z antisemitizmu.

"Dnes štrajkujeme na znak solidarity s Palestínou a Gazou. Svet musí prehovoriť nahlas a žiadať okamžité prímerie, spravodlivosť a slobodu pre Palestínčanov a všetkých postihnutých civilistov," napísala Thunbergová na platforme X v súvislosti s konfliktom medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas.

20:05 Americký prezident Joe Biden predpokladá, že prvé nákladné autá s humanitárnou pomocou pre Gazu prejdú cez hraničný priechod Rafah z Egypta v priebehu nasledujúceho dňa alebo najviac dvoch dní. Uviedol to v piatok na stretnutí s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a predsedom Európskej rady Charlesom Michelom v Bielom dome.

 "Verím, že v priebehu nasledujúcich 24 až 48 hodín prejde cez hranicu prvých 20 vozidiel," povedal Biden.Ako pokračoval, prezidenti Izraela a Egypta mu prisľúbili, že umožnia prechod tejto pomoci. Upozornili však, že hlavná cesta, po ktorej by mala pomoc ísť, "je vo veľmi zlom stave a treba ju opraviť."
 

19:53 Na sobotňajšom summite v egyptskej metropole Káhira zameranom na snahu o deeskaláciu konfliktu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas a ochranu civilistov v pásme Gazy sa zúčastnia viacerí regionálni a svetoví lídri. Podľa miestnych médií svoju účasť na podujatí dosiaľ potvrdili predstavitelia Kataru, Turecka, Grécka, Jordánska, Spojených arabských emirátov, Bahrajnu, Kuvajtu, Saudskej Arábie, Iraku a Cypru.

19:30 Palestínske islamistické hnutie Hamas v piatok oznámilo, že prepustilo dve americké rukojemníčky, ktoré zadržiavalo v pásme Gazy od útokov na Izrael zo 7. októbra."V reakcii na úsilie Kataru prepustilo (ozbrojené krídlo Hamasu) Brigády Izaddína Kasáma z humanitárnych dôvodov dve americké občianky," uviedol Hamas vo vyhlásení v aplikácii Telegram s tým, že ide o matku a dcéru. Nespresnil však, ako a kedy boli rukojemníčky prepustené.

Izraelskí vojaci na hranici Gazy
Zobraziť galériu (5)
Izraelskí vojaci na hranici Gazy  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

19:13 Na znak solidarity s viac ako 200 rukojemníkmi z Izraela zadržiavanými radikálnym palestínskym hnutím Hamas rozložili v piatok na námestí pred Múzeom umenia v Tel Avive dlhý stôl slávnostne prestretý pre vyše 200 ľudí - stoličky však zostanú neobsadené.Pretože medzi rukojemníkmi Hamasu sú aj deti, pri viacerých stoličkách boli na stole namiesto porcelánového taniera, príboru a skleneného pohára položené farebné plastové taniere a dojčenské fľaše.

18:07 Americký prezident Joe Biden v piatok požiadal Kongres o uvoľnenie približne 105 miliárd dolárov v rámci bezpečnostného balíka, ktorý okrem iného obsahuje aj rozsiahlu vojenskú pomoc pre Ukrajinu a Izrael.

17:21 Rusko varovalo v piatok svojich občanov, aby z dôvodu zhoršenej bezpečnostnej situácie v regióne necestovali do Izraela, Libanonu, Jordánska a na palestínske územia.

17:00 Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová uviedla, že stúpenci palestínskeho militantného hnutia Hamas by mali byť deportovaní z krajiny. Zároveň dodala, že úrady budú pozorne sledovať potenciálnych islamistických útočníkov.

 Nová nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Zobraziť galériu (5)
Nová nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

16:14 Izraelská vláda schválila opatrenie, ktoré jej vo výnimočných prípadoch umožní dočasne prerušiť vysielanie zahraničných spravodajských televízií. V piatok o tom informovala agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na izraelské médiá.Opatrenie môže cieliť na panarabskú televíziu al-Džazíra so sídlom v Katare, ktorú Izrael dlhodobo kritizuje za údajne predpojaté informovanie o izraelsko-palestínskom konflikte.

14:30 Väčšina z približne 200 ľudí, ktorých počas útoku na Izrael uniesli palestínski militanti z hnutia Hamas do pásma Gazy, je stála nažive. Oznámila to v piatok izraelská armáda. "Väčšina zajatcov žije. Do pásma Gazy... boli vzaté i mŕtve telá," uviedli Izraelské obranné sily (IDF) vo vyhlásení.

14:15 Britský spisovateľ indického Salman Rushdie v piatok vyjadril znepokojenie nad súčasnou politickou situáciou vo svete a žiadal aj ukončenie bojov medzi Izraelom a hnutím Hamas. Nádej však nestráca. "Som zdesený útokmi hnutia Hamas a tuším, čo v reakcii urobí (izraelský premiér Benjamin) Netanjahu," povedal na medzinárodnom knižnom veľtrhu vo Frankfurte nad Mohanom. Súčasnú situáciu vo svete označil ako riziko pre demokraciu.

13:57 Izraelská armáda neplánuje po zničení palestínskeho militantného hnutia Hamas kontrolovať "život v pásme Gazy". Uviedol to v piatok izraelský minister obrany Joav Galant.Izrael podľa Galanta očakáva, že vojna s Hamasom bude mať tri fázy. V prvej zaútočí izraelská armáda na militantov Hamasu v Gaze náletmi a pozemnými manévrami, potom porazí

13:08 Generálny tajomník OSN António Guterres dnes pricestoval k prechodu Rafáh medzi Egyptom a Pásmom Gazy a vyzval na okamžité uvoľnenie humanitárnej pomoci pre túto palestínsku enklávu, ktorú už takmer dva týždne sužuje izraelské bombardovanie a úplná blokáda v odvete za brutálny útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra. Informujú o tom tlačové agentúry.

12:31 Holandsko, Dánsko a Nórsko vydali pre svojich občanov varovanie pred cestami do Libanonu kvôli bezpečnostnej situácii pri hraniciach s Izraelom. Ľudia, ktorí sú stále v krajine, by ju mali čo najrýchlejšie opustiť, vyzvali úrady týchto európskych krajín podľa agentúry Reuters. Podobné varovanie vydala vo štvrtok aj Kanada.

11:19 Izraelská vláda schválila opatrenie, ktoré jej umožní dočasne zakázať pôsobenie zahraničných médií v krajine v čase núdzového stavu, ak sa bude domnievať, že médiá poškodzujú národnú bezpečnosť. Informovali o tom dnes servery The Times of Israel (ToI) a Ynet. Opatrenie inicioval minister komunikácií Šlomo Karhi kvôli katarskej televízii Al-Džazíra.

10:44 Tuniská vláda oznámila zrušenie 34. Medzinárodného filmového festivalu Kartágo. Dôvodom tohto kroku je solidarita s Palestínčanmi, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

10:15 Izraelská armáda útočila aj v noci na piatok na pozície v pásme Gazy, informuje TASR podľa správy agentúry DPA. Izraelské stíhačky útočili takmer dva týždne od prekvapivého útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na vyše 100 pozícií. Pri náletoch zabili i člena islamistickej organizácie, ktorá bola zapojená do útoku Hamasu, uviedla armáda v piatok dopoludnia.

8:30 Zvýšenú aktivitu izraelských vojakov v susedstve Pásma Gazy pozoroval v piatok ráno reportér CNN. Bojisko ožiarili svetlice a bola počuť paľba ťažkých guľometov. Izrael zatiaľ neoznámil, kedy začne pozemná operácia, armáda však už dostala zelenú. Pri náletoch v noci na piatok bolo zasiahnutých vyše sto cieľov. Informuje o tom portál Novinky.cz.

8:00 Izrael nariadil evakuáciu obyvateľov mesta Kirjat Šmona na severe krajiny pri hraniciach s Libanonom. Oznámilo to v piatok izraelské ministerstvo obrany a armáda, informuje TASR podľa správ agentúry Reuters a britskej spravodajskej stanice BBC.

6:48 Izraelská armáda v noci na piatok podnikla ďalšie delostrelecké i vzdušné útoky na pozície Iránom podporovaného hnutia Hizballáh na území Libanonu, informovala agentúra DPA.

6:35 Tisícky ľudí sa vo štvrtok zhromaždili na propalestínskom proteste v centre francúzskej metropoly Paríž po tom, čo tamojšie úrady zrušili zákaz, ktorý začal platiť hneď po útokoch palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael. Informovala o tom agentúra AFP.

6:32 Polícia v Spojených štátoch v stredu zadržala 305 ľudí, ktorí sa zúčastnili na nepovolenom proteste v priestoroch budovy Cannon House vo vládnej štvrti Capitol Hill, počas ktorého vyzývali na prímerie medzi palestínskym islamistickým hnutím Hamas a Izraelom. Ďalšie tri osoby boli obvinené z napadnutia polície. TASR správu prevzala z agentúry AP.

6:17 Výbuch zasiahol pravoslávny chrám v Gaze.

6:11 Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán označil vo štvrtok útoky na civilistov v pásme Gazy za "ohavné" a varoval pred "nebezpečnými dôsledkami" v prípade, že sa vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas rozšíri, uviedli tamojšie médiá. Informovala o tom agentúra AFP.

6:12 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres dôrazne požiadal v noci na piatok o urýchlené dodanie humanitárnej pomoci pre Izraelom blokované pásmo Gazy, informuje TASR podľa agentúry DPA.

6:10 Nemecko sa rozhodlo navýšiť svoju podporu civilnému obyvateľstvu v pásme Gazy, a to núdzovou humanitárnou pomocou vo výške 50 miliónov eur. Oznámila to vo štvrtok v Jordánsku nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

6:04 Palestínske militantné hnutie Hamas i Rusko majú spoločné to, že obaja chcú vo svojom susedstve "zničiť" demokraciu, uviedol v noci na piatok v prejave národu americký prezident Joe Biden. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Joe Biden
Zobraziť galériu (5)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/Jonathan Ernst/Pool via AP)

6:03 Izraelská armáda v noci na piatok vyhlásila, že zabila člena palestínskeho militantného hnutia Hamas, ktorý sa začiatkom októbra podieľal na teroristických útokoch v Izraeli. TASR informuje podľa agentúry DPA.

6:00  Presný počet obetí výbuchu, ku ktorému došlo v utorok v nemocnici v Gaze, stále nie je známy. Odhady tajných služieb západných štátov sa rôznia - kým nemenovaný zdroj tajných služieb z EÚ predpokladá, že obetí je  maximálne 50, zdroje z komunity tajných služieb v USA pripúšťajú 100 až 300 obetí, informovali vo štvrtok agentúra AFP a televízia CNN.

Viac o téme: BojeIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu