Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

MIMORIADNY ONLINE Izraelská armáda sa chystá zintenzívniť útoky na pásmo Gazy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Abed Khaled)

JERUZALEM - Americkými rukojemníčkami, ktoré v piatok po takmer dvoch týždňoch prepustilo palestínske hnutie Hamas, sú Judith Raananová a jej dospievajúca dcéra Natalie. Palestínski ozbrojenci ich 7. októbra pri svojom vpáde na územie Izraela uniesli z kibucu Nahal Oz.

Naživo z Gazy

Archívne video

Martin Sklenár na zasadnutí NATO o podpore pre Izrael napadnutý Hamasom (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

ONLINE

21:14 Hamas tvrdí, že mal v úmysle prepustiť dvoch rukojemníkov z „humanitárnych dôvodov“, ale Izrael ich „odmietol prijať“.

20:44 Izraelské letectvo zaútočilo v posledných dňoch na desiatky výškových budov v severnom pásme Gazy v rámci prípravy na pozemnú operáciu v pásme, uviedla v sobotu izraelská armáda. Podľa armády boli zasiahnuté budovy, ktoré môže Hamas využívať ako pozorovacie a ostreľovacie pozície.

20:27 Predseda vlády Benjamin Netanjahu sa stretol s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou v hoteli Kirya v Tel Avive. Neskôr sa uskutoční rozšírené stretnutie so zástupcami oboch krajín.

20:03 Izrael plánuje od soboty zintenzívniť útoky na pásmo Gazy v rámci príprav na ďalšiu fázu vojny proti palestínskemu hnutiu Hamas. Oznámil to hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

19:52 Účastníci dnešnej medzinárodnej konferencie o izraelsko-palestínskom konflikte, konanej v Egypte, nevydali žiadne vyhlásenie, ktoré by predkladalo spôsoby obmedzenia násilia a vyhlásenia prímeria medzi znepriatelenými stranami. Uviedli to agentúry Reuters a AP. Agentúry pritom upozornili, že na schôdzke chýbali zástupcovia strán v konflikte, Izraela a palestínskeho hnutia Hamas, aj vysokí americkí činitelia.

19:51 Vysoký predstaviteľ Hizballáhu prisľúbil, že Izrael zaplatí vysokú cenu vždy, keď začne pozemnú ofenzívu v pásme Gazy, a v sobotu povedal, že jeho militantná skupina so sídlom v Libanone je už "v centre boja".

18:40 Zástupca palestínskeho radikálneho hnutia Hamás vyhlásil, že islamistické zoskupenie nebude diskutovať o osude unesených a zajatých izraelských vojakov, kým Izrael neukončí to, čo Hamas nazval "agresiou" v Pásme Gazy. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

18:34 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v sobotu privítal otvorenie hraničného priechodu Rafah medzi Egyptom a pásmom Gazy, cez ktorý začala do tejto palestínskej enklávy prichádzať humanitárna pomoc. Informovala agentúra AFP.

18:10 Izraelská armáda zasiahla oddiel militantov, ktorí sa pokúsili odpáliť protitankové rakety v oblasti hory Dov, uviedol hovorca armády. Oddiel bol odhalený počas pokusu o odpálenie a zasiahlo ho bezpilotné lietadlo.

17:23 V centre Varšavy sa dnes konalo veľké protiizraelské zhromaždenie.

17:21 Približne 100 000 ľudí sa v sobotu v centre Londýna zúčastnilo na propalestínskej demonštrácii, ktorá pochodovala cez britskú metropolu a žiadala okamžité prímerie v Gaze po útoku Hamasu na Izrael pred dvoma týždňami.

MIMORIADNY ONLINE Izraelská armáda
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/David Cliff)

16:33 Švajčiarske justičné orgány vyšetrujú možné financovanie Hamasu zo Švajčiarska napriek tomu, že krajina toto palestínske militantné hnutie neoznačila za teroristickú organizáciu. V sobotu to uviedol švajčiarsky generálny prokurátor Stefan Blättler, informuje agentúra AFP.

16:21 Generálny tajomník OSN Antonio Guterres odsúdil útok Hamasu na Izrael na regionálnom summite o vojne medzi Izraelom a Hamasom v Káhire, ale dodal, že „nikdy nemôže ospravedlniť kolektívne potrestanie palestínskeho ľudu“Guterres odkázal na „širší kontext“ vojny a povedal, že riešenie v podobe dvoch štátov je „jediným realistickým základom skutočného mieru a stability“.

15:53 Niekoľko izraelských nemocníc požiadalo o prerušenie prístupu k internetu na niekoľko hodín pre obavy z kybernetického útoku.

15:09 Izraelská armáda uviedla, že dvaja thajskí občania boli stredne a ľahko zranení pri streľbe protitankovou raketou z Libanonu na oblasť mošavu Margaliot na hranici s Libanonom. Podľa armády dron zasiahol oddiel, ktorý ho odpálil. Niekoľko protitankových striel bolo následne vypálených smerom na oblasť kibucu Hanita. Armáda paľbu opätovala.

13:45 Približne 700.000 ľudí z odhadovaného počtu 1,1 milióna obyvateľov severnej časti Pásma Gazy sa v posledných dňoch presunulo na juh oblasti, povedal serveru The Times of Israel (Tol) nemenovaný predstaviteľ izraelskej armády. Dodal, že niekoľko nemocníc v severnej časti palestínskeho územia nebolo napriek výzve izraelskej armády na presun na juh doteraz vyprataných. Radikálne palestínske hnutie Hamas niektoré z týchto zariadení využíva ako úkryt, pretože vie, že ide o citlivé miesto, dodal predstaviteľ bezpečnostných síl.

13:35 Generálny tajomník OSN António Guterres v sobotu vo svojom prejave na medzinárodnej konferencii organizovanej Egyptom znova vyzval na humanitárne prímerie v konflikte medzi Izraelom a palestínskou militantnou skupinou Hamas v pásme Gazy. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

13:00 Nemecko, Británia ako aj predstavitelia Európskej únie a Organizácie Spojených národov privítali otvorenie hraničného priechodu Rafah medzi Egyptom a pásmom Gazy a s ním súvisiaci začiatok prúdenia humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy. Informuje o tom agentúra DPA a AFP.

12:10  V Egypte sa dnes dopoludnia začala medzinárodná konferencia o konflikte v Izraeli a v Pásme Gazy. Stretnutia sa zúčastňujú desiatky predstaviteľov predovšetkým z európskych a arabských krajín, zástupcovia strán v konflikte, Izraela a palestínskeho hnutia Hamas, však na nej chýbajú. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí na začiatku kritizoval civilné obete konfliktu aj blokádu Pásma Gazy zo strany Izraela. Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval na posilnenie prepravy humanitárnej pomoci do Pásma Gazy.

11:20 Izrael vyzval v sobotu svojich občanov, aby okamžite opustili Egypt a Jordánsko. Spravil tak v čase rastúceho napätia v regióne v súvislosti s jeho ozbrojeným konfliktom s palestínskym militantným hnutím Hamas, informuje agentúra AFP.

10:15 Pri hraničnom priechode stojí už niekoľko dní vyše 200 nákladných áut naložených s asi 3000 tonami humanitárnej pomoci, píše agentúra AP. Podľa egyptskej spravodajskej televízie al-Qahera k priechodu už mieri asi 20 nákladných áut so zdravotníckym materiálom.

Viac o téme: BojeIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu