Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Von der Leyenová žiada od krajín Európskej únie viac peňazí na riešenie kríz

Ursula von der Leyenová Zobraziť galériu (2)
Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová žiada od členských krajín EÚ čerstvé finančné prostriedky na riadenie kríz.

"V období dramatických zmien musíme konať rozhodným a jednotným spôsobom," uviedla von der Leyenová na sociálnej sieti X. Vzťahuje sa to na rozhodnutia o Ukrajine, o útokoch hnutia Hamas voči Izraelu a ich dôsledkoch na Palestínčanov, o riadení migrácie. "Toto všetko si vyžaduje financovanie tak, ako sme navrhli v revízii rozpočtu EÚ," pripomenula.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (2)
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová  (Zdroj: SITA/Aris Oikonomou, Pool Photo via AP)

Predsedníčka popri zasadnutí Európskej rady pripomenula, že Európska komisia podporuje Ukrajinu a pre civilné obyvateľstvo v pásme Gazy poskytla dôležitú humanitárnu pomoc. EK podľa jej slov takisto spolupracuje s členskými krajinami na riadení migrácie.

Spoločný rozpočtový rámec EÚ pre roky 2021 až 2027 zahŕňa 1,1 bilióna eur, z ktorých väčšina pochádza od členských krajín EÚ, píše DPA.EK v júni požiadala členské krajiny o ďalších 66 miliárd, ktoré v rozpočte chýbajú. Tieto peniaze majú byť okrem iného použité aj na pomoc Ukrajine. Niektoré členské krajiny však s týmto zvýšením rozpočtu nesúhlasia.

Viac o téme: Európska úniaKrízyUrsula von der LeyenováPeniaze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu