Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pri náletoch na severe Iraku zahynulo desať kurdských bojovníkov

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP)

ARBÍL - Desať bojovníkov zo strany kurdských pracujúcich (PKK) zahynulo pri leteckých útokoch v irackom autonómnom regióne Kurdistan. Predpokladá sa, že ich uskutočnilo Turecko, oznámili vo štvrtok miestne kurdské úrady. Informuje správa agentúry AFP.

Deväť bojovníkov PKK podľa tohto zdroja zahynulo pri sérii leteckých útokov "skutočnených tureckými vojenskými lietadlami a dronmi" v provincii Arbíl. Desiaty prišiel o život v provincii Dahúk, traja ďalší utrpeli zranenia.

PKK ako teroristická organizácia

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pred dvomi týždňami avizoval zintenzívnenie útokov na pozície kurdských militantov v Sýrii a Iraku. Turecko aj jeho západní spojenci považujú PKK za teroristickú organizáciu.

Ankara pravidelne podniká na juhovýchode Turecka aj v severnom Iraku vojenské operácie proti pozíciám tejto kurdskej militantnej skupiny, ktorá útočí prevažne na príslušníkov tureckých bezpečnostných síl, niekedy však aj na civilistov. V desaťročia trvajúcom konflikte PKK s Ankarou už prišli o život tisícky ľudí.

Viac o téme: ObeteBojovníciNáletyTureckoIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu