Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Krajiny severnej Európy sa pripravujú na víchricu: Hrozia aj záplavy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KODAŇ - Krajiny severnej Európy sa pripravujú na nepriaznivé počasie sprevádzané víchricou a hrozbou záplav, ktoré by ich podľa predpovedí mali zasiahnuť vo štvrtok večer a v piatok. Informuje o tom agentúra AP.

V Dánsku by mohli spôsobiť veľké problémy záplavy. Dánska televízia TV2 uviedla, že by mohlo ísť o najhoršie záplavy za uplynulých 110 rokov. Dánsky meteorologický ústav varoval, že v dôsledku nepriaznivého počasia by vlny na východnom pobreží mohli dosahovať výšku až štyri metre. Mnohí obyvatelia Dánska v snahe pripraviť sa na očakávané záplavy rozmiestnili v potenciálne ohrozených oblastiach vrecia s pieskom. Opatrenia prijali aj niektoré prístavy. Okrem toho bola pozastavená prevádzka niektorých trajektov medzi dánskymi ostrovmi i trajektové linky do nemeckého Rostocku a do Osla.

archívne video


Británia bojuje s ďalšou veternou pohromou: Orkán zatvoril školy a zrušil lety! (Zdroj: Profimedia)

Tlaková níž Babet

V Británii vydala štátna meteorologická služba Met Office červenú výstrahu pre niektoré časti Škótska pred výdatnými dažďovými zrážkami, ktoré by mali spadnúť vo štvrtok a v piatok. Tlaková níž Babet už spôsobila záplavy v niektorých obciach a mestách v Írsku. Niektoré zaplavené oblasti zostali bez dodávok elektrickej energie.

Nemecké úrady vydali varovania, ktoré platia až do soboty, pred vysokou hladinou vody v zálivoch na pobreží spolkovej krajiny Šlezvicko-Holštajnsko. Hladina vody by v zátoke, v ktorej leží mesto Flensburg, mohla byť až o dva metre vyššia než je priemer. Nórski meteorológovia uviedli, že tlaková níž nad Britániou v kombinácii s vysokým tlakom nad severnou Škandináviou vytvára podmienky pre silné východné až severovýchodné prúdenie s "veľmi silnými nárazmi vetra".

Viac o téme: ZáplavyVíchricaSeverná EurópaNepriaznivé počasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu