Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rezignovať na podporu Ukrajiny znamená podľa Wlachovského rezignovať na princípy OSN

Minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský Zobraziť galériu (2)
Minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí SR Miroslav Wlachovský v pondelok vystúpil v Prahe na diskusnom paneli o dopadoch ruskej agresie proti Ukrajine a budúcnosti Európy v rámci konferencie Forum 2000, ktorá podporou hodnôt demokracie, občianskej spoločnosti či tolerancie nadväzuje na odkaz bývalého českého prezidenta Václava Havla. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

archívne video 

Minister Wlachovský o pomoci Slovinsku (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Wlachovský na diskusii upozornil, že rezignovať na všestrannú podporu Ukrajiny by znamenalo rezignovať na základné princípy Charty OSN a medzinárodného poriadku, ako ho svet poznal pred februárom roku 2022, teda pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu."Otázka nestojí tak, či je Európa pripravená čeliť hrozbe z východu, ale či si môžeme dovoliť luxus nebrániť sa proti nej. Cena za nečinnosť by bola vskutku privysoká. Pomoc Ukrajine pri obrane jej územnej celistvosti a štátnosti preto musí zostať strategickou prioritou EÚ. Na únavu nie je čas, vytrvalosť je v tejto súvislosti mimoriadne dôležitá," vyhlásil šéf slovenskej diplomacie.

Rezignovať na podporu Ukrajiny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podotkol, že Slovensko už má skúsenosti so sovietskym imperializmom - osobitne s rokom 1968, keď sa vtedajšie Československo stalo obeťou invázie vojsk Varšavskej zmluvy.Zároveň dodal, že agresia režimu v Moskve zdevastovala bezpečnostnú architektúru v Európe, členské štáty EÚ však podľa neho zareagovali v tejto súvislosti jednotne a rozhodne."Uvedomili sme si, že v týchto turbulentných časoch potrebuje Únia ešte viac spolupráce, a to aj v oblasti bezpečnosti. Posilňovanie európskej obrany a odolnosti však musí ísť ruka v ruke s posilňovaním transatlantického partnerstva, ktoré je pre nás naďalej nevyhnutné," zdôraznil Wlachovský.

Počas pracovnej návštevy Prahy sa stretol aj s českým kolegom Janom Lipavským. Spolu diskutovali o situácii na Blízkom východe v kontexte útokov Hamasu na Izrael, migračnej situácii, regionálnej spolupráci vo formátoch V4 a S3, ako aj o povolebnom vývoji na Slovensku a v Poľsku.Obaja napokon skonštatovali, že vzájomné vzťahy SR a ČR boli v posledných mesiacoch dosiaľ najlepšie a najintenzívnejšie od rozdelenia Československa, pričom vyjadrili nádej, že to tak zostane naďalej. Osobitne vyzdvihli dynamiku spolupráce v oblasti strategickej komunikácie a boja proti dezinformáciám.

Viac o téme: OSNUkrajinaMinister zahraničných vecíMiroslav Wlachovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu