Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

USA obviňujú Čínu z nebezpečných leteckých manévrov proti americkým lietadlám

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: FB/mil.ru)

WASHINGTON - Spojené štáty od roku 2021 evidujú viac než 180 incidentov, pri ktorých čínske letectvo použilo v medzinárodnom vzdušnom priestore proti americkým lietadlám "nátlakové a nebezpečné" manévre.Informuje správa agentúry AFP.

Washington označil Peking za najväčšieho geopolitického rivala, pričom vzťahy oboch krajín sú najhoršie za niekoľko uplynulých rokov. Dôvodom je napätie v oblastiach ako obchod, ľudské práva, Taiwan a Juhočínske more.

archívne video

Americký špeciál na letislu M.R. Štefánika (Zdroj: Tip čitateľa)

Vysokopostavený predstaviteľ Pentagónu pre indicko-tichomorskú oblasť Ely Ratner v utorok počas tlačovej konferencie uviedol jeden z príkladov nebezpečného správania čínskych pilotov. Podľa neho sa ozbrojené čínske lietadlo v obrovskej rýchlosti priblížilo k americkému na vzdialenosť menej ako desať metrov a zotrvalo tak viac ako 15 minút.

Varovania sa objavovali počas celého leta tohto roku

Varovania pred agresívnymi čínskymi manévrami sa objavovali počas celého leta tohto roku. Ratner ako príčinu incidentov považuje to, že Čína "odmietla otvoriť komunikačné kanály na najvyššej úrovni medzi obomi ozbrojenými silami". V riskantných leteckých manévroch vidí širšiu cieľavedomú kampaň.

Túto interpretáciu podľa neho podporuje aj postup Číny proti Indii na ich spoločnej hranici. Počas uplynulých niekoľko rokov tam došlo k ozbrojeným šarvátkam medzi oboma krajinami, ktoré si vyžiadali aj obete na životoch.

Viac o téme: LietadláNebezpečieUSAČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu