Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čínsky minister zahraničných vecí príde vo štvrtok na návštevu do Washingtonu: Cieľ je jasný!

Wang I
Wang I (Zdroj: SITA/Ken Ishii/Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Čínsky minister zahraničných vecí Wang I vo štvrtok pricestuje do Washingtonu. Cieľom jeho cesty je aj príprava možnej návštevy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v USA. Informujú o tom správy z agentúra AFP a Reuters, ktoré sa odvolávajú na zdroje z prostredia americkej vlády.

Wang Iho návšteva potrvá od štvrtka do soboty. Má stretnúť s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom a poradcom amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom, píše agentúra AP. 

Archívne video: Štátna návšteva USA a Kanady – New York, máj 1999

Štátna návšteva USA a Kanady – New York, máj 1999

Vzťahy medzi USA a Čínou sú v súčasnosti napäté v spojitosti s obchodnou výmenou, situáciou na Ukrajine či na Blízkom východe, Taiwanom a asertívnymi krokmi Pekingu v Juhočínskom mori, pripomína AFP.

Vysokopostavený predstaviteľ americkej vlády uviedol, že návšteva je súčasťou úsilia o zodpovedné riadenie konkurencie medzi Pekingom a Washingtonom. "Sme naďalej presvedčení, že priama diplomacia tvárou v tvár je najlepší spôsob, ako nastoliť provokatívne záležitosti, riešiť nesprávne pochopenie a komunikáciu a hľadať spoluprácu s Číňanmi tam, kde sa naše záujmy stretávajú," uviedol zdroj, ktorý chcel zostať v anonymite.

Blinken v júni tohto roka navštívil Čínu ako vôbec prvý šéf diplomacie USA od roku 2018, pripomína AFP. Absolvoval rokovania s Wang Im i Si Ťin-pchingom. Biely dom plánuje stretnutie amerického prezidenta Joea Bidena s čínskym prezidentom na summite organizácie Ázijsko-tichomorská hospodárska spolupráca (APEC), pripomenula Reuters. Tento summit sa koná v novembri v San Franciscu v americkom štáte Kalifornia.

Viac o téme: PrípravaMinister zahraničných vecíUSAČínaWashingtonWang IPríchod prezidenta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu