Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Česká ministerka obrany všetkých šokuje: Za toto sa veľmi hanbím, ako Česko by sme mali vystúpiť z OSN!

Jana Černochová vyzvala na vystúpenie z OSN. Zobraziť galériu (2)
Jana Černochová vyzvala na vystúpenie z OSN. (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Twitter.com/Jana Černochová)

PRAHA - Česká ministerka obrany Jana Černochová vyzvala v sobotu večer na vystúpenie Česka z Organizácie Spojených národov. Reagovala tak na rezolúciu Valného zhromaždenia OSN žiadajúcu okamžité "humanitárne prímerie" v pásme Gazy. Informuje spravodajský portál Novinky.cz.

Česká ministerka obrany všetkých
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter.com/Jana Černochová)

"Hanbím sa za OSN. Podľa môjho názoru nemá ČR v organizácii, ktorá fandí teroristom a nerešpektuje základné právo na sebaobranu, čo robiť. Vystúpme," vyzvala Černochová v príspevku na sociálnej sieti X. 

archívne video

Královič na Rade ministrov EÚ o práve Izraela brániť sa útokom (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Zároveň poukázala na to, že palestínske militantné hnutie Hamas zabilo presne pred tromi týždňami pri útoku na Izrael vyše 1400 ľudí. "Na ich počet obyvateľov je to viac obetí, než zavraždila militantná islamistická organizácia  Al-Káida 11. septembra 2001," napísala ministerka. Dodala, že Česko bolo jednou zo 14 krajín, ktoré hlasovali proti rezolúcii a "jasne a zrozumiteľne" sa proti nej postavilo.

OSN prijalo predmetnú rezolúciu

Valné zhromaždenie OSN prijalo predmetnú rezolúciu v piatok na mimoriadnom zasadnutí o vojne medzi Izraelom a Hamasom. Návrh uznesenia predložilo Jordánsko a ďalšie arabské krajiny. Napokon za ňu hlasovalo 120 krajín, 14 členov bolo proti a 45 sa zdržalo hlasovania. Za uznesenie sa na dvojdňovej debate vyslovili okrem iných zástupcovia Egypta a Kataru, dôrazne proti však boli napríklad Spojené štáty. Okrem Česka a USA hlasovalo proti rezolúcii napríklad aj Rakúsko či Maďarsko.

Český veľvyslanec pri OSN Jakub Kulhánek postoj Česka odôvodnil tým, že v texte chýba požiadavka na prepustenie rukojemníkov, ktorých militanti pri útoku uniesli, alebo odsúdenie Hamasu za útok na Izrael zo 7. októbra. "Rezolúcia taktiež neuznáva právo Izraela brániť sám seba a svojich občanov proti terorizmu," uviedol Kulhánek. Rezolúcie Valného zhromaždenie OSN nie sú záväzné, majú však silnú symboliku, píšu Novinky.

Fiala rozhorčenie Černochovej nad rezolúciou OSN chápe

Premiér Petr Fiala (ODS) uviedol, že rozhorčenie ministerky obrany Jany Černochovej (ODS) nad rezolúciou Organizácie Spojených národov (OSN) ku Gaze chápe. Ministerský predseda to oznámil Denníku N. Následne vo vyjadrení pre ČTK uviedol, že Česko spoločne napríklad so Spojenými štátmi či Rakúskom hlasovalo v súlade s tým, čo dlhodobo zastáva.

Česko podľa Fialu bude podľa neho v organizácii naďalej presadzovať svoje postoje a presviedčať o ich správnosti ďalšie štáty. Černochová vyzvala kvôli rezolúcii vyzývajúcej okrem iného na humanitárne prímerie medzi radikálnym palestínskym hnutím Hamas a Izraelom na vystúpenie Česka z OSN.

Viac o téme: ČeskoVystúpenieOSNGazaJana ČernochováMinisterka obrany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu