Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

NATO oceňuje, že Slovensko si plní svoje záväzky pri budovaní spôsobilostí

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRUSEL - Po summite vo Vilniuse je dôležité sledovať ako si Severoatlantická aliancia plní svoje plány v oblasti spoločnej obrany. Uviedol to vo štvrtok minister obrany SR Martin Sklenár na záver dvojdňového zasadnutia ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli, informuje spravodajca.

Sklenár uviedol, že hlavnou časťou štvrtkových diskusií bolo budovanie spoločnej obrany a odstrašenia, zhodnotenie obranných plánov a posilňovanie spôsobilostí, na čom sa lídri NATO dohodli v lete na summite vo Vilniuse.

VIDEO

Martin Sklenár na zasadnutí NATO o podpore pre Izrael napadnutý Hamasom (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

"Hovorili sme o tom, ako budujeme naše jednotky, našu zostavu v rámci kolektívnej obrany. Veľmi efektívnym spôsobom sa snažíme presadzovať moderné plány pre kolektívnu obranu a zdieľať spoločnú zodpovednosť za udržiavanie mieru na území NATO," opísal situáciu. Zdôraznil, že nejde len o plnenie záväzkov v podobe počtu vojakov či vojenského vybavenia, ale aj o zdieľaný pocit  zodpovednosti. Ak by niektoré krajina nechcela vzhľadom na riziká plniť nejaké úlohy, tak to sa následne prenesie na plecia ostatných členov Aliancie. Aj preto treba o tom otvorene debatovať a predchádzať takýmto scenárom.

Prebrali aj stav misií a operácií v Kosove

"V rámci diskusií zaznelo ocenenie, že Slovensko vo všetkom, čo robí v posledných rokoch, dokáže zrýchliť tempo plnenia svojich záväzkov, čo sa týka budovania spôsobilostí. Takže napríklad naša ťažká brigáda bude k dispozícii o niekoľko rokov skôr, ako sa to pôvodne očakávalo," vysvetlil. Sklenár potvrdil, že prebrali aj stav misií a operácií NATO v Kosove, Bosne a Hercegovine či v Iraku. Zhodli sa, že na západnom Balkáne nastala opäť "citlivá situácia". Misiu v Bosne a Hercegovine má na starosti Európska únia, ktorej predstavitelia spojencov oboznámili s potrebnými faktami.

"V Kosove došlo nedávno k zvýšeniu napätia. NATO tam posilnilo svoju prítomnosť a zohralo dôležitú úlohu pri stabilizácii pomerov a deeskalácii krízy," povedal Sklenár. Dodal, že EÚ a NATO vyzvali Belehrad a Prištinu, aby pokračovali v zmierovacom dialógu. Minister pripomenul, že slovenskí vojaci sú zapojení do operácie v Iraku zameranej na reformu bezpečnostného sektora tejto krajiny. Sú tiež súčasťou misie EÚ v Bosne a sú zastúpení na tamojšom veliteľstve NATO. Z rozhodnutia parlamentu slovenskí vojaci nepôsobia na misii NATO v Kosove (KFOR), keďže Slovensko neuznáva jeho nezávislosť.

Viac o téme: ObranaZáväzkyNATOMartin Sklenár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu