Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Stoltenberg víta, že Erdogan posunul parlamentu žiadosť Švédska o vstup do NATO

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval v pondelok na rýchle hlasovanie o schválení žiadosti Švédska o vstup do Severoatlantickej aliancie v tureckom parlamente. Spravil tak po tom, čo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan predložil parlamentu švédsky prístupový protokol na ratifikáciu. Informuje agentúra AFP.

"Vítam, že prezident Erdogan podpísal prístupový protokol Švédska a postúpil ho Veľkému národnému zhromaždeniu. Teším sa na urýchlené hlasovanie o ratifikácii a veľmi skoré privítanie Švédska ako plnohodnotného spojenca NATO," uviedol vo vyhlásení Stoltenberg.

Erdoganova kancelária v pondelok oznámila, že turecký líder podpísal prístupový protokol Švédska a následne ho postúpil zákonodarnému zboru.

Predloženie protokolu predlžoval

Erdogan niekoľko mesiacov odďaľoval predloženie švédskeho prístupového protokolu na ratifikáciu parlamentu. Štokholm kritizoval, že poskytuje útočisko členom skupín, ktoré Ankara považuje za teroristické. Švédsko preto tento rok prijalo nový protiteroristický zákon. Turecký prezident následne v júli oznámil, že nemá ďalšie výhrady voči vstupu Švédska do NATO. Okrem Turecka ešte stále neschválilo žiadosť Švédska o vstup do NATO aj Maďarsko.

Švédsko spolu so susedným Fínskom upustilo od svojej dlhoročnej vojenskej neutrality po tom, čo Rusko vlani vo februári zaútočilo na Ukrajinu. Obe krajiny následne požiadali o vstup do NATO. Fínsko do Severoatlantickej aliancie vstúpilo začiatkom apríla tohto roka a stalo sa jej 31. členskou krajinou.
 

Viac o téme: NATOŠvédskoJens StoltenbergRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu