Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Veľvyslanci krajín NATO v Budapešti rokovali o schôdzke Orbána s Putinom

Vladimir Putin a Viktor Orbán Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin a Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

BUDAPEŠŤ - Veľvyslanci členských krajín NATO a švédsky veľvyslanec akreditovaný v Budapešti sa vo štvrtok stretli, aby vyjadrili svoje znepokojenie z vývoja maďarsko-ruských vzťahov. Informuje o tom server szabadeuropa.hu.

Podľa servera dôvodom stretnutia bolo, že maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó nedávno rokoval v Moskve a predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa v utorok v Pekingu stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. "Všetkých nás znepokojuje, že maďarský premiér sa stretol s prezidentom Putinom, zatiaľ čo Rusko je vo vojne s Ukrajinou ako agresor," cituje server veľvyslanca Spojených štátov v Budapešti Davida Pressmana.

archívne video

NATO nebude nikdy zasahovať do domácich politických záležitostí, povedal Stoltenberg (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Americký veľvyslanec pripomenul, že Orbán počas rozhovorov s Putinom označil vojnu Rusmi používaným pojmom "vojenská operácia". "Maďarsko prehlbuje svoj vzťah s Ruskom na Ukrajine napriek jeho krutej vojne. Považujeme za dôležité udržiavať dialóg o týchto rozhodnutiach s maďarskou vládou a maďarským ľudom," povedal Pressman a dodal, že pravidelne rokuje s rôznymi ministrami maďarskej vlády o otázkach ovplyvňujúcich rusko-maďarské vzťahy.

Český politológ o ich stretnutí

Tohtotýždňové stretnutie maďarského premiéra Viktora Orbána s ruským prezidentom Vladimirom Putinom bolo podľa českého politológa Petra Justa hrou dovnútra Maďarska. Orbán sa tak doma môže prezentovať ako "mierotvorca", ktorý rokuje s oboma stranami rusko-ukrajinského konfliktu, povedal pražskej spravodajkyni politológ, ktorý je zároveň vedúcim Katedry politológie a anglofónnych štúdií na Metropolitnej univerzite Praha (MUP).

"Stretnutie s Putinom bude (Orbán) interpretovať spôsobom, že mu ide o to, aby dochádzalo ku komunikácii s oboma stranami sporu. A to zapadá do jeho interpretácie toho konfliktu, že musí skončiť mierom tak, že sa na ňom musia dohodnúť obe strany," priblížil Just. Ako pripomenul, prevažujúce stanovisko väčšiny štátov Európy je, že konflikt síce musí skončiť mierom, ten je však možné dosiahnuť len tak, že Rusko skončí vojnu a stiahne sa z Ukrajiny. "Viktor Orbán hovorí, že mier je niečo, čo musia dosiahnuť konsenzuálne obe strany. Tým, že sa stretol s Putinom, sa snaží zdôrazniť tú dvojstrannú časť," vysvetlil Just, ktorý sa dlhodobo venuje politike štátov strednej Európy.

Pripomenul, že maďarský premiér sa stretol aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. "On môže (v Maďarsku) povedať: 'Pozrite sa, komunikujem s oboma stranami a ja som ten mierotvorca'," myslí si politológ. Orbán bude pred občanmi Maďarska podľa neho kritizovať ostatných politikov, že izolovaním Ruska, nestretávaním sa s ruskými predstaviteľmi a nevydávaním víz Rusom na cestovanie do európskych krajín komplikujú dosiahnutie mieru.

Orbán sa s Putinom stretol v utorok v Pekingu, kam obaja pricestovali na tretie medzinárodné fórum iniciatívy OBOR (Jeden pás, jedna cesta). Významnou súčasťou ich rozhovoru bola podľa maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa otázka mieru. Rokovali však aj o spolupráci v oblasti energetiky, bez ktorej by podľa ministra nebolo možné zaručiť bezpečné dodávky energií pre Maďarsko.

Viac o téme: VeľvyslanciRuskoČínaMaďarskoVladimir PutinViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu