Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Putin tvrdí, že pozemná ofenzíva v Gaze by viedla k neprijateľným obetiam

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: TASR/AP)

MOSKVA - Šéf Kremľa Vladimir Putin tvrdí, že očakávaná pozemná ofenzíva izraelských síl proti palestínskym militantom v pásme Gazy povedie k "neprijateľným" civilným obetiam. Informovala agentúra AFP.

AFP v tejto súvislosti pripomenula, že Putin vedie už od vlaňajšieho februára vojnu voči susednej Ukrajine, ktorá si vyžiadala už tisíce obetí z radov civilistov. Francúzska tlačová agentúra taktiež pripomenula Putinov podiel na krvavých vojnách v Čečensku. "Použitie ťažkej techniky v obytných štvrtiach je zložitá vec s vážnymi následkami," vyhlásil Putin a dodal, že "civilné obete budú absolútne neprijateľné."  "Najdôležitejšie je teraz zastaviť krviprelievanie," deklaroval ďalej Putin s tým, Rusko je "pripravené na koordináciu (v tomto smere) so všetkými konštruktívnymi partnermi".

Rusko dosiaľ len opatrne odsúdilo násilie na oboch stranách

Palestínske militantné hnutie Hamas spustilo uplynulú sobotu prekvapivý útok na Izrael, ktorý odpovedal odvetnými náletmi v pásme Gazy, pričom zrejme pripravuje aj rozsiahlu pozemnú ofenzívu. Izraelská armáda následne v piatok ráno vyzvala civilných obyvateľov severnej časti pásma Gaza, aby sa evakuovali na juh tejto palestínskej enklávy pred možnou pozemnou ofenzívou proti Hamasu. Rusko dosiaľ len opatrne odsúdilo násilie na oboch stranách tohto konfliktu, sústredilo sa však na to, že z neho obvinilo USA, píše AFP. 

"Skutočnosť, že tam došlo k rozsiahlej tragédii, je výsledkom neúspešnej politiky USA," tvrdil v piatok Putin. Rusko vedie od februára 2022 masívnu útočnú vojnu na Ukrajine, pričom Moskva ju nazýva "špeciálnou vojenskou operáciou". Vojna na Ukrajine si vyžiadala tisícky civilných obetí, pričom zasiahnutých bolo množstvo obytných oblastí v celej Ukrajine, pripomína AFP. Agentúra tiež pripomína, že pod "dohľadom" Putina prebiehala v Rusku od roku 1999 desať rokov aj tzv. druhá čečenská vojna, v ktorej ruské sily bojovali proti tamojším povstalcom, pričom boli taktiež zabité tisíce civilistov.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinIzraelHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu