Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Harvard pod paľbou kritiky: Túto skupinu študentov v budúcnosti nezamestnajú! Riaditelia firiem žiadajú menný zoznam

Študenti Harvardu verejne podporujúci konanie Hamasu
Študenti Harvardu verejne podporujúci konanie Hamasu (Zdroj: Facebook/Al Mayadeen English)

CAMBRIDGE – Študenti prestížnej Harvarskej univerzity v americkom meste Cambridge sa postarali o celosvetové faux-pas. Verejne vystúpili pred univerzitou podporujúc Palestínu spolu s listom obviňujúcim Izrael zo smrteľných útokov, ktoré podnikol Hamas. Z eskalácie vinia izraelský režim, ktorý má byť údajne za všetko plne zodpovedný.

V liste, ktorý podpísalo 30 študentských organizácií Harvardu sa uvádza, že všetky podpísané univerzitné organizácie považujú „izraelský režim za plne zodpovedný za všetko rozvíjajúce sa násilie“. Zároveň študenti dodávajú, že milióny Palestínčanov sú denne nútených žiť vo „väzení pod holým nebom“ bez možnosti uniknúť pred odvetnými náletmi zo strany Izraela a uvádzajú, že celé štvrte v Gaze sú aktuálne premenené izraelskou armádou na „trosky“, informuje britský Guardian.

Majiteľ teplárne na podujatí pri príležitosti 1. výročia útoku na Zámockej (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Riaditelia niekoľkých amerických firiem si teraz žiadajú presný zoznam študentov aktívnych v spomínaných 30-tich organizáciách, aby ich v budúcnosti po absolvovaní štúdia nezamestnali. Bill Ackman, manažér hedžového fondu a výkonný riaditeľ spoločnosti Pershing Square uviedol na Twitteri, že on aj jeho ďalší obchodní lídri veria, že „mená signatárov by mali byť zverejnené, aby boli ich názory verejne známe“. „Človek by nemal mať možnosť skrývať sa za firemným štítom, keď podporuje vyhlásenia a činy teroristov,“ dodal.

 

Billionaire Bill Ackman has demanded that the identities of all #Harvard students who signed a letter declaring "Israel"...

Posted by Al Mayadeen English on Thursday, October 12, 2023

List zverejnili študenti krátko po útokoch teroristov z Hamasu, pri ktorých militanti zabili už viac ako 1000 ľudí. Seth Moulton, demokratický kongresman a bývalý študent Harvardu v reakcii na list uviedol, že nikdy nebol viac v rozpakoch zo svojej alma mater. "Toto je priamy terorizmus a terorizmus nie je nikdy ospravedlnený," uviedol pre miestne médiá. Podľa neho by americkí študenti mali žiť v súlade s americkými hodnotami a musia byť ochotní viesť diskusiu, nie cenzurovať. Niektorí študenti podpísaní pod listom sa bránia a tvrdia, že nevedeli presne o jeho úplnom obsahu. K listu sa vyjadrilo aj vedenie univerzity, ktoré objasnilo, že žiadna študentská skupina ani 30 organizácií nepredstavuje postoj a názor Harvardskej univerzity ani jej vedenia.

Viac o téme: IzraelPalestínaHamasIzreal vo vojne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu