Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obrovské protesty na podporu Palestínčanov: Do ulíc vyšli tisíce ľudí, pália vlajky Spojených štátov a Izraela

(Zdroj: Twitter/ Wokeflix)

TEHERÁN - Tisíce ľudí v Iráne, Iraku, Jordánsku a iných krajinách vyšli v piatok do ulíc, aby podporili Palestínčanov počas pokračujúcich izraelských náletov na Gazu, ktoré sú odvetou za víkendový útok Hamasu. Informujeme na základe správy agentúry AFP.

archívne video

Slovenka žijúca v izraelskom meste Tel Aviv vysvetľuje napätú situáciu v krajine (Zdroj: Diana Atzmon Weinberg)

Demonštranti počas pochodu v iránskom hlavnom meste mávali vlajkami Iránu, Palestíny a hnutia Hizballáh a držali transparenty s nápismi "Preč s Amerikou" a "Preč s Izraelom", uviedol novinár agentúry AFP. Podobné protesty sa konali aj v ďalších mestách islamskej republiky, kde pálili vlajky Spojených štátov a Izraela. Teherán, ktorý finančne aj vojensky podporuje militantov Hamasu, vyzýva islamské a arabské krajiny z regiónu, aby vytvorili jednotný front proti Izraelu.

Na demonštrácie vyzval vodca Muktadá as-Sadr

Demonštranti sa zhromaždili aj na námestí Tahrír v Bagdade, kde skandovali napríklad: "Nie okupácii! Nie Amerike!" Na demonštrácie na podporu Palestínčanov v pásme Gazy vyzval šiitský vodca Muktadá as-Sadr, ktorý má v krajine veľký politický vplyv. Protestujúci mávali palestínskymi a irackými vlajkami, zatiaľ čo obrovská izraelská vlajka bola položená na zemi, kde po nej demonštranti šliapali.

Sadrovo hnutie zaviedlo okolo námestia Tahrír prísne bezpečnostné opatrenia, zatiaľ čo iracké bezpečnostné sily sú rozmiestnené okolo miesta konania zhromaždenia. Za hnutie na podporu Gazy sa postavila aj iracká vláda, ktorá obhajuje palestínske záujmy.

Viac ako 10.000 ľudí sa na demonštrácii na podporu Palestínčanov v piatok zišlo aj v jordánskom hlavnom meste Ammán. Na protesty vyzývalo jordánske Moslimské bratstvo a niekoľko ľavicových a mládežníckych skupín. Protesty sa konali aj v malajzijskom Kuala Lumpure, kde sa po piatkových modlitbách zhromaždilo približne 1000 moslimov, aby vyjadrili solidaritu s Palestínčanmi.

Viac o téme: PodporaIránJordánskoIrakIzraelPalestínčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu