Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

VOJNA na Ukrajine Deň päťstodeväťdesiaty šiesty (10. októbra 2023)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP)

KYJEV/MOSKVA - Rusko má záujem o rozprúdenie vojny na Blízkom východe, ktorá by oslabila svetovú jednotu, uviedol dnes na sociálnych sieťach ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa neho to bol jeden zo záverov schôdzky, na ktorej sa radil ohľadom aktuálnej situácie v Izraeli s vedúcimi predstaviteľmi ukrajinských rozviedok a ukrajinskými diplomatmi. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 593

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 593 (Zdroj: Facebook/Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 Nemecko v utorok oznámilo nový balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote jednej miliardy eur. TASR informuje na základe správ agentúry AFP a servera Sky News. "Týmto 'zimným balíkom' ešte viac zvyšujeme pripravenosť ukrajinských ozbrojených síl počas nadchádzajúcich mesiacov," vyhlásil nemecký minister obrany Boris Pistorius.

20:01 Bulharská polícia zadržala 12 ľudí obvinených z nezákonného vývozu tovaru s dvojakým použitím do Ruska. Ruská armáda ho dokáže použiť v bojoch na Ukrajine a preto jeho export zakazujú sankcie EÚ. Medzi zadržanými sú Bulhari, Rusi aj Bielorusi, oznámil v utorok tajomník bulharského ministerstva vnútra Živko Kocev. TASR správu prevzala z agentúry AP.

18:00 Rusko neuspelo pri dnešnom hlasovaní Valného zhromaždenia OSN o nových členoch Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC). Nedostalo sa späť medzi 47 členských krajín UNHRC, keď viac hlasov získali Albánsko aj Bulharsko, informovala agentúra Reuters.

16:31 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že po rozhovore so svojím rumunským kolegom Klausom Iohannisom v Bukurešti má "dobré správy" o protivzdušnej obrane. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

15:54 Ukrajinská polícia zdokumentovala už takmer 100.000 vojnových zločinov, ktoré na Ukrajine spáchali ruské invázne sily. Oznámil to v utorok policajný šéf Ivan Vychivskyj, informuje TASR podľa správy denníka The Guardian.

15:43 Rumunský prezident Klaus Iohannis v utorok oznámil, že spolu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským sa začali proces zvýšenia dvojstranných vzťahov na úroveň strategického partnerstva. TASR prevzala správy z rumunskej tlačovej agentúry Agerpres a agentúry AP.

15:20 Rusko zruší ratifikáciu Zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok (CTBT). Jadrové skúšky však obnoví, len ak to najprv spravia USA, vyhlásil v utorok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

14:45 Ukrajinskí vyšetrovatelia zadržali dvoch vysokých predstaviteľov ukrajinského ministerstva obrany. Sú podozriví zo sprenevery siedmich miliónov dolárov určených na nákup nepriestrelných viest. Oznámil to v utorok tamojší Štátny úrad pre vyšetrovanie (SBI), TASR informuje podľa agentúry AFP.

14:08 Moskovský súd zamietol v utorok najnovšie odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha z denníka Wall Street Journal (WSJ). Vo väzbe tak zostane najmenej do konca novembra, píše TASR podľa správ agentúr AFP a AP. Sudca moskovského mestského súdu Jurij Pašinin rozhodol o "zachovaní (väzby) bezo zmien", a to do 30. novembra, uviedol spravodajca AFP, ktorý sa zúčastnil na súdnom pojednávaní.

13:52 Zelenskyj podpísal zákon, ktorý obnovuje prístup verejnosti k majetkovým priznaniam.

12:38 Moskovský mestský súd nechal novinára The Wall Street Journal Evana Gershkovicha vo vyšetrovacej väzbe Lefortovo a zamietol jeho odvolanie.

12:06 USA zvažujú spojenie pomoci Ukrajine a Izraelu do jedného balíka.

11:48 „Neistota a zúfalstvo“: Vojna si vyberá veľkú daň na duševnom zdraví Ukrajincov.

11:15 Je s blížiacou sa zimou ukrajinský energetický systém pripravený na obnovené ruské útoky?

10:24 Nová vlna náboru vojakov do útočnej vojny proti Ukrajine je podľa odhadov britských bezpečnostných expertov až do budúcoročných prezidentských volieb v Rusku nepravdepodobná. Uviedlo to v utorok ministerstvo obrany v LondýneKremeľ sa podľa britských tajných služieb pokúsi minimalizovať nepopulárne opatrenia v Rusku až do 17. marca, keď sú naplánované voľby hlavy štátu.

10:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok pricestoval na návštevu Rumunska, kde sa stretne s prezidentom Klausom Iohannisom. O príchode do Bukurešti informoval na sociálnych sieťach samotný Zelenskyj. Obaja lídri majú rokovať o bezpečnostnej situácii v regióne a v Čiernom mori. Dodal, že cieľom jeho návštevy je okrem iného aj "posilnenie dobrých susedských vzťahov".

9:45 Fínsko vyčlenilo 92 miliónov eur na pomoc Ukrajine.

8:30 Vláda navrhuje zákon, ktorý by mohol zakázať ukrajinskú pravoslávnu cirkev spojenú s Ruskom.

7:30 Ukrajinské letectvo uviedlo, že zneškodnilo 27 z dovedna 36 dronov, ktorými Rusko v noci na utorok útočilo na územie na juhu Ukrajiny. Nad Chersonskou, Mykolajivskou a Odeskou oblasťou zostrelili 27 útočných dronov typu Šáhid, ktorými ruské jednotky útočili z anektovaného Krymského polostrova, spresnilo ukrajinské letectvo na platforme Telegram. O cieľoch, ktoré zasiahlo zvyšných deväť útočných dronov, neinformovalo.

Rusko má záujem o rozprúdenie vojny na Blízkom východe

"Rusko má záujem o rozprúdenie vojny na Blízkom východe, aby nový zdroj bolesti a utrpenia oslabil svetovú jednotu, a pridal sa k existujúcim rozporom a rozdeleniam. To by Rusku pomohlo zničiť slobodu v Európe, "napísal Zelenskyj.

Dodal, že súčasné boje medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi sú podľa neho oveľa väčšou hrozbou, ako si svet teraz uvedomuje. Sobotňajší útok teroristov z hnutia Hamas na juhu Izraela, pri ktorom zomreli stovky ľudí, vyvolal rozsiahle bombardovanie Pásma Gazy a Izrael sa zrejme chystá tiež k pozemnej operácii v Palestínčanovi husto osídlenej izolovanej oblasti.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: TASR/AP/Evan Vucci)

Ukrajinský prezident dnes tiež podotkol, že ruský spojenec Irán sa nijako netají svojou podporou palestínskych radikálov, ktorí v sobotu začali útok na Izrael. Irán dodal Rusku drony, ktoré hojne využíva na útoky na ukrajinské ciele.

V Prahe rokujú náčelníci generálnych štábov armád krajín V4 a Ukrajiny

V Prahe rokujú náčelníci generálnych štábov armád Visegrádskej skupiny (V4) a Ukrajiny, na trojdňovom stretnutí majú diskutovať o vývoji konfliktu na Ukrajine alebo vojenských prioritách českého predsedníctva skupiny. Česko hostí podujatie v rámci predsedníctva V4, naposledy sa náčelníci zišli na konci júna na Slovensku. Pojednávanie sa začalo v pondelok a bude pokračovať do stredy.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Náčelníci generálnych štábov krajín V4 a Ukrajiny majú okrem vývoja na Ukrajine prerokúvať aj výstupy zo septembrového rokovania vojenského výboru NATO v Osle alebo dopady aliančného nového modelu jednotiek na armády krajín V4. Riešiť majú tiež tému Strategického kompasu Európskej únie (EÚ), predovšetkým konceptu jednotiek rýchleho nasadenia EÚ.

Vojenské priority českého predsedníctva V4 predstavil náčelník generálneho štábu Armády ČR Karol Řehka na poslednom rokovaní skupiny v Bratislave. Patrí medzi ne podpora Ukrajiny, spoločné výcvikové aktivity, výmena skúseností z vojny na Ukrajine alebo spolupráca pri zavádzaní nových zbraňových systémov. Gréhka tiež v júni uviedol, že dôležitou úlohou v čase českého predsedníctva bude vzhľadom na zmenu bezpečnostného prostredia a nové trendy a smery aktualizácie obranných a vojenských stratégií členských štátov V4.Rokovania náčelníkov generálnych štábov V4 sa konajú dvakrát ročne v krajine aktuálne predsedníckej Visegrádskej skupine.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu