Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rada Európy spúšťa iniciatívu na ochranu novinárov a slobody tlače

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RIGA - Rada Európy (RE) spustila vo štvrtok celoeurópsku iniciatívu na podporu bezpečnosti novinárov a slobody tlače v Európe.Informuje oficiálna tlačová správa RE.

Iniciatívu Na žurnalistike záleží (Journalism matters) predstavili vo štvrtok na medzinárodnej konferencii v Rige v rámci lotyšského predsedníctva vo Výbore ministrov Rady Európy. Hlavným cieľom je zlepšiť bezpečnostné podmienky novinárov v Európe - najmä prostredníctvom prijatia a uplatnenia akčných plánov v jednotlivých krajinách na ochranu novinárov a posilnenia právnych štandardov. Tiež má zvýšiť povedomie o úlohe novinárov v oblasti ochrany demokratickej a pluralitnej spoločnosti.

Kampaň má pomôcť vládam

"Je takmer nemožné rozmýšľať o skutočnej demokracii bez rôznorodých a nezávislých médií, ktoré plnia funkciu verejných strážnych psov a vyvolávajú verejnú diskusiu," uviedla generálna tajomníčka RE Marija Pejčinovičová Buričová. Podľa jej slov má kampaň pomôcť vládam chrániť novinárov, aby svoju prácu mohli vykonávať bez neoprávnených zásahov, zastrašovania, či násilia.

RE bude v rámci iniciatívy organizovať tematické podujatia v nadväznosti na odporúčania Výboru ministrov z roku 2016 v oblasti ochrany žurnalistiky a bezpečnosti novinárov a ďalších zástupcov médií. Kampaň Na žurnalistike záleží by mala trvať do konca roka 2027. Reaguje na postupný úpadok v oblasti slobody tlače v Európe, čo je pozorovateľné v náraste počtu prípadov násilia a zastrašovania voči novinárom a beztrestnosti voči páchateľom. Rada Európy od roku 2015 zaznamenala viac než 1600 upozornení v spojitosti s vážnymi ohrozeniami bezpečnosti novinárov či pracovníkov médií.

Viac o téme: NovináriOchrana Rada EurópySloboa tlače
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu