Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dobrá správa pre Slovensko: Nová F-16 má za sebou prvý úspešný let! V Európe budeme unikát

Prvý úspešný let stíhačky F-16 Block 70 so slovenským znakom Zobraziť galériu (18)
Prvý úspešný let stíhačky F-16 Block 70 so slovenským znakom (Zdroj: Ministerstvo obrany SR)

BRATISLAVA - Prvé zo štrnástich objednaných stíhacích lietadiel F-16 Block 70 pre slovenské vzdušné sily má za sebou úspešný prvý let. Slovenskej armáde majú byť tieto moderné stroje dostupné od budúceho roku.

archívne video

Naď: Rekonštrukcia letiska Sliač nebude mať vplyv na termín dodania F-16 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

Zalietavanie lietadla F-16 Block 70 sa očakáva v najbližších týždňoch. Predtým, než prvá stíhačka F-16 so slovenským znakom priletí budúci rok na Slovensko, bude v USA využívaná na výcvik slovenských technikov pre údržbu tohto typu lietadiel.  

Reakcia rezortu obrany 

"Ide o vysoko sofistikovanú techniku s množstvom inteligentných systémov a prvkov, ktoré musia fungovať spoľahlivo za každých podmienok. Bezproblémový priebeh prvého skúšobného letu je preto skvelou správou. Verím, že nielen s týmto, ale aj všetkými ostatnými lietadlami čaká našich pilotov úspešná služba pri ochrane SR v zmysle koľko vzletov, toľko bezpečných pristátí," uviedol minister obrany SR.

Martin Sklenár
Zobraziť galériu (18)
Martin Sklenár  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prví v Európe 

Slovensko sa dodaním stíhacích lietadiel F-16 stane prvou európskou krajinou, ktorá bude disponovať touto najnovšou verziou Fighting Falcon. "Nepochybne, ide o výkonné a osvedčené stroje, ktoré umožnia slovenským vzdušným silám efektívne chrániť hranice Slovenska a spolupracovať so spojencami v Európe i vo svete," priblížil viceprezident a generálny manažér Integrovanej stíhacej skupiny spoločnosti Lockheed Martin OJ Sanchez. 

Prvý úspešný let stíhacieho lietadla F-16 so slovenským znakom (Zdroj: Ministerstvo obrany SR)

Dodávka stíhacích lietadiel F-16 predstavuje podľa generálneho riaditeľa Sekcie modernizácie MO SR a národného riaditeľa pre vyzbrojovanie Michala Homzu komplexné a systémové riešenie prezbrojenia, ktoré je v súlade s pravidlami modernizačných procesov a štandardov v rámci NATO a EÚ. "Jedine moderné a funkčné nadzvukové letectvo dokáže plniť úlohy ochrany a obrany vzdušného priestoru SR, ako aj úlohy v rámci integrovaného systému NATINAMDS," vysvetlil. Podľa aktuálnej dohody budú stíhacie lietadlá F-16 postupne dodávané na Slovensko od druhého kvartálu budúceho roka.

Viac o téme: StíhačkaStíhacie lietadloSRF-16MOSRMartin SklenárMinisterstvo obrany SRF-16 Block 70
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu