Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pozor zmena! Poľsko-slovenskú hranicu možno prejsť len 8 priechodmi: Ľudia schvaľujú zavedenie pohraničných kontrol

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

VARŠAVA - Jasná väčšina poľskej verejnosti – 72,8 percenta – schvaľuje zavedenie pohraničných kontrol z dôvodu migrácie, ukázal nový prieskum. Informuje správa z tlačovej agentúry PAP.

Spomedzi opýtaných sa 16,9 percenta vyjadrilo proti pohraničným kontrolám a 10,3 percenta nemalo na túto záležitosť názor. Niektoré krajiny Európskej únie znovu zaviedli pohraničné kontroly a reagovali tým na migračnú krízu postihujúcu viacero členských štátov EÚ.

VIDEO

Policajné kontroly na slovensko-rakúskej hranici Berg (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

Pokiaľ ide o sympatie k politickej strane, až 97 percent podporovateľov vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) vyjadrilo súhlas s opätovným zavedením pohraničných kontrol Poľskom a za toto opatrenie bolo aj 43 percent opozičných voličov. Prieskum, objednaný súkromnou rozhlasovou stanicou RMF FM, urobil inštitút IBRiS 29. až 30. septembra medzi 1100 ľuďmi.

Nárast nelegálnej migrácie na Slovensku

Varšava v utorok 3. októbra dopoludnia ohlásila zavedenie dočasných kontrol na hraniciach so Slovenskom, a to už od polnoci z utorka na stredu. Dôvodom je nárast nelegálnej migrácie na Slovensku. Poľským pohraničníkom budú pomáhať aj vojaci.

Podľa poľskej vlády sú nové opatrenia zamerané na zníženie počtu migrantov prechádzajúcich cez Poľsko. Väčšina z nich pritom smeruje do Nemecka. Kontroly na poľsko-slovenských hraniciach zatiaľ obnovili na desať dní, pričom podľa poľskej vlády existuje vysoká pravdepodobnosť, že budú predĺžené.

Poľsko od stredy 0.00 h dočasne obnovilo kontroly na hraniciach so Slovenskom

Vykonávať ich bude len na vstupe do Poľska, pričom hranice možno prekračovať len na určených miestach a s dokladmi – občianskym preukazom alebo pasom. Upozornila na to poľská Pohraničná stráž (SG). Kontroly Poľsko zaviedlo v súlade s pravidlami schengenského priestoru zatiaľ na desať dní. Podľa poľskej vlády je vysoká pravdepodobnosť, že ich predĺžia.

Hranice možno prekročiť na ôsmich cestných hraničných priechodoch:

      Radoszyce - Palota
      Barwinek – Vyšný Komárnik
      Muszynka - Kurov
      Piwniczna-Zdrój – Mníšek nad Popradom
      Jurgów - Podspády
      Chyžné - Trstená
      Korbielów – Oravská Polhora
      Zwardoň – Skalité

a na troch železničných priechodoch:

      Lupków – Palota/Medzilaborce
      Muszyna – Plaveč
      Zwardoń – Skalité

Ďalších 11 hraničných priechodov je podľa slovenského rezortu diplomacie určených len pre peších. SG zároveň upozornila, že nimi môžu prechádzať výlučne občania EÚ a Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), ich manželskí partneri a deti:

      Oženna – Nižná Polianka
      Konieczna - Becherov
      Leluchów - Čirč
      Niedzica - Lysá nad Dunajcom
      Łysa Polana - Tatranská Javorina
      Chochołów - Suchá Hora
      Winiarczykówka - Bobrov
      Ujsoły - Novoť
      Bór - Oščadnica/Vreščovka
      Zwardoń - Mýto
      Jaworzynka – Čierne–Skalité

Prekračovanie hranice na tzv. turistických priechodoch, napr. horských v Tatrách, nebude povolené a bude sa považovať za nelegálne prekročenie hranice, oznámila tiež poľská Pohraničná stráž podľa agentúry PAP.

Viac o téme: KontrolyMigráciaPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu