Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Členské štáty EÚ sa dohodli na poslednej časti reformy azylovej politiky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL – Členské štáty EÚ sa v stredu dohodli na poslednej časti reformy spoločnej azylovej a migračnej politiky. Týka sa postupov v krízových situáciách a pri nepredvídaných okolnostiach, uviedla Rada EÚ v oznámení.

Dohoda prišla po dlhých sporoch krajín Únie na stretnutí ich veľvyslancov v Bruseli. Schválená pozícia členských štátov bude teraz základom pre rokovania predsedníctva Rady EÚ s Európskym parlamentom (EP) o novom pakte o migrácii a azyle. 

Archívne video

Martin Královič o rokovaniach ministrov vnútra EÚ o migrácii a hraniciach (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Dnes sme dosiahli obrovský krok vpred v otázke kritickej pre budúcnosť EÚ," uviedol za španielske predsedníctvo úradujúci minister vnútra Fernando Grande-Marlaska. Nový rámec je zameraný na zníženie migračnej záťaže pri krízach alebo situáciách tzv. vyššej moci. Členské štáty by v takýchto prípadoch mohli upraviť niektoré pravidlá, týkajúce sa napríklad registrácie žiadostí o azyl alebo postupov na hraniciach.

Tieto krajiny by tiež mohli požiadať o solidárne a podporné opatrenia od EÚ a ďalších jej členov – vo forme premiestnenia azylantov do iného štátu, prevzatia spracovaní žiadostí o azyl inou krajinou, prípadne finančného príspevku alebo alternatívnych opatrení, uvádza Rada EÚ v tlačovej správe.

Viac o téme: DohodaMigráciaAzylová politika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu