Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Verím, že Slovensko pre nás bude zdrojom poučenia, tvrdí predseda českého Senátu Vystrčil

Na snímke sprava predseda Národnej rady SR Boris Kollár a predseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil
Na snímke sprava predseda Národnej rady SR Boris Kollár a predseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

PRAHA - Verím, že Slovensko pre nás bude zdrojom poučenia, napísal v reakcii na výsledky slovenských parlamentných volieb v nedeľu na sociálnej sieti X predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Vystrčil zdôraznil, že po voľbách štartuje ďalšia fáza, ktorou je povolebné vyjednávanie. Dodal pritom, že rešpekt k víťazovi patrí k demokracii rovnako ako rešpekt k nájdeniu vládnej väčšiny. "Slovensko je náš najbližší partner a verím, že bude pre nás aj zdrojom poučenia. Pre budúcnosť Česka to považujem za zásadné," komentoval výsledok volieb na Slovensku Vystrčil.

Po sčítaní 99,98 percenta okrskov skončila na prvom mieste strana Smer-SD so ziskom 22,94 percenta hlasov. Za ním Progresívne Slovensko so 17,96 percentami a Hlas-SD, ktorý získal 14,7 percenta hlasov. Do parlamentu sa podľa neoficiálnych výsledkov dostalo sedem politických subjektov. Volebná účasť dosiahla 68,5 percenta, čo je najviac od roku 2002.

Viac o téme: ČeskoPoučenieSlovenskoMiloš VystrčilParlamentné voľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu