Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tvrdé slová Šimečku! Urobíme všetko pre to, aby Smer-SD nezložil vládu: Hlas-SD stojí pred civilizačnou voľbou

Michal Šimečka
Michal Šimečka (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Hnutie Progresívne Slovensko (PS) chce urobiť všetko pre to, aby vládu nezostavoval Smer-SD, hoci jeho víťazstvo v parlamentných voľbách rešpektuje. Vyhlásil to šéf PS Michal Šimečka na nedeľnej tlačovej konferencii. Existujú podľa neho dve možné koalície, jedna vedená Smerom-SD, druhá by pozostávala z PS a ďalších partnerov. Rozhodujúce podľa Šimečku bude, ako sa k výsledkom postaví Hlas-SD. Myslí si, že Hlas-SD stojí pred civilizačnou voľbou.

Šimečka si myslí, že koalícia, v ktorej by bolo PS, by mohla mať viac mandátov ako koalícia vedená Smerom-SD. Odráža sa od postojov strán, keď napríklad KDH vylúčilo Smer-SD. "Rozhodujúce bude, ako sa k tomu postaví strana Hlas-SD, ako sa rozhodne, je to civilizačná voľba. V tejto chvíli pred ňou stojí strana Hlas-SD," skonštatoval. PS bude bude zaujímať aj postoj hnutia OĽANO a priatelia. "Ako oni chcú dopomôcť, aby nevládol Robert Fico a Andrej Danko," doplnil.

VIDEO Vyhlásenie strany Progresívne Slovensko k výsledkom volieb

Vyhlásenie strany Progresívne Slovensko k výsledkom volieb (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V najbližších dňoch sa bude Šimečka neformálne stretávať s lídrami strán, ktorých PS dopredu nevylúčilo. Hnutie vylúčilo z povolebnej spolupráce Smer-SD a extrémistov. Víťazstvo Smeru-SD považuje za veľmi zlú správu pre Slovensko. "Ešte horšia by bola, ak by sa Smeru podarilo zostaviť vládu. Ak sa to udeje tak, ako prezidentka pred voľbami avizovala, poverenie na zostavenie vlády dostane Robert Fico. Práve preto naším cieľom stále zostáva a urobíme všetko preto, aby sa to nestalo a aby Robert Fico nevládol," vyhlásil Šimečka.

Šéf PS sa poďakoval voličom za hlasy, váži si vysokú dôveru. "Vyše pol milióna hlasov, to je najviac, kedy liberálna strana v moderných dejinách Slovenska získala," skonštatoval. Sľubuje, že s mandátom bude hnutie nakladať maximálne zodpovedne a vážne.

Viac o téme: Smer-SDProgresívne SlovenskoMichal ŠimečkaParlamentné voľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu