Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V USA hrozí ochromenie vlády: Kongres neschválil návrh rozpočtu, hrozí masové prepúšťanie zamestnancov

Predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy
Predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy (Zdroj: SITA/AP Photo/Mariam Zuhaib)

WASHINGTON - Radikálne krídlo amerických republikánov včera odmietlo kompromisnú verziu zákona o dočasnom financovaní federálnej vlády, ktorá mala predísť hroziacemu obmedzovaniu výdavkov a prepúšťaniu zamestnancov. Žiadny ďalší návrh s reálnou šancou na schválenie nie je na stole a podľa amerických médií je takzvaný shutdown takmer neodvratný. Ak nenastane zásadný prielom, bude vláda bez peňazí od polnoci na nedeľu amerického času.

Americkým zákonodarcom zostáva iba deň na to, aby sa pred nedeľným začiatkom nového fiškálneho roka zhodli na objeme balíka peňazí pre federálne úrady. Prezident Joe Biden sa už v máji dohodol s republikánskym predsedom Snemovne reprezentantov Kevinom McCarthym na pláne, ktorý čiastočne vychádzal v ústrety požiadavkám pravice na obmedzenie niektorých výdavkov. Krajné krídlo republikánov sa však usiluje o výrazne vyššie škrty a odmieta schválenie rozpočtov jednotlivých ministerstiev.

archívne video

Zuzana Čaputová sa vo Varšave stretla s prezidentom Spojených štátov Joeom Bidenom (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

McCarthy preto na poslednú chvíľu prišiel s návrhom dočasného financovania vlády, ktorý mal zabezpečiť peniaze iba na október a ponechať čas na ďalšie rokovania. Proti predstavám Bidenových demokratov bolo v návrhu až o tretinu peňazí menej pre niektoré rezorty, naproti tomu počítal s financovaním stavby múru na hraniciach s Mexikom, o ktoré sa usilujú republikánski stúpenci exprezidenta Donalda Trumpa.

Pre radikálov v McCartyho strane však neboli škrty dostatočné a návrh odmietli. Demokrati naopak obmedzovanie výdavkov považovali za príliš veľké a dnešné hlasovanie preto dopadlo 232 ku 198 v neprospech návrhu. Podľa amerických komentátorov výsledok ďalej oslabil už aj tak vratkú McCarthyho pozíciu na čele Snemovne, z ktorého ho chce krajné krídlo dostať.

Neúspech návrhu zároveň výrazne zvýšil pravdepodobnosť, že bude federálna vláda od nedele fungovať v núdzovom režime. Státisíce federálnych zamestnancov budú dočasne prepustené, peniaze nebudú nielen na výplaty, ale ani na rad sociálnych výdavkov.

Biely dom dnes napriek neúspechu McCarthyho pokusu dal najavo, že šanca na dohodu podľa neho trvá. Demokrati sa chcú pokúsiť presadiť svoj návrh na dočasné financovanie vlády, ktorý má dostatočnú podporu oboch strán v Senáte. Podľa odhadov amerických médií však bude ťažko hľadať dostatočnú podporu republikánov v Snemovni.

Viac o téme: RozpočetUSAKongresShutdownSpojené štáty americké
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu