Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Napätie na Balkáne by sa dalo krájať: Ozbrojenci zabili v Kosove štyroch ľudí, Priština obviňuje Srbov

Napätie na Balkáne narastá. Zobraziť galériu (5)
Napätie na Balkáne narastá. (Zdroj: SITA/AP PhotoVisar Kryeziu, Bojan Slavkovic)

PRIŠTINA - Pri ozbrojených stretoch v obci Banjska na severe Kosova dnes prišli o život štyria ľudia: jeden kosovský policajt a traja útočníci. Oznámila to kosovská polícia. Kosovské úrady v nedeľu večer oznámili, že po niekoľkých hodinách stretov majú pod kontrolou areál kláštora pravoslávnej cirkvi, ktorý predtým podľa nich obsadilo 30 ozbrojencov, píše AFP. Kosovskí predstavitelia tvrdia, že útočníci sú profesionáli podporovaní Srbskom, ktoré to však odmietlo.

Podľa kosovského premiéra Albina Kurtiho boli kosovskí policajti napadnutí okolo tretej hodiny rannej v obci Banjska (albánsky Bajskë) a jeden z nich zomrel. Kosovská polícia neskôr uviedla, že pri včerajších stretoch zomreli aj traja útočníci bez toho, aby uviedla podrobnosti. Dodala tiež, že zadržala štyroch mužov, ktorí mali vybavenie pre rádiové spojenie a zabavila zbrane a muníciu.

Popoludní sa útočníci podľa kosovských úradov schovali v kláštore pravoslávnej cirkvi, ktorý polícia obkľúčila. "Máme opäť kontrolu nad oblasťou po niekoľkých stretoch," uviedol večer kosovský minister vnútra Xhelal Sveçla. Podľa agentúry EFE tiež povedal, že sa podarilo zadržať šesť ľudí a po ďalších sa pátra.

Rašsko-prizrenská diecéza srbskej pravoslávnej cirkvi uviedla, že ozbrojenci opustili areál kláštora, píše server Kossev. Podľa vyhlásenia sú teraz pred areálom hliadky kosovskej polície a policajnej misie Európskej únie EULEX.

Napätie na Balkáne by
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP PhotoVisar Kryeziu)

Útok pripisujú Srbom

Kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová pripísala útok, ktorý označila za teroristický, srbským zločineckým skupinám. Podobne sa vyjadril aj premiér Kurti. Prezidentkin kancelár Blerim Vela napísal na platforme X v tejto súvislosti o "srbských zelených mužíčkoch". Tento termín sa vžil pre ruských vojakov v neoznačených uniformách, ktorí sa v roku 2014 objavili na ukrajinskom polostrove Krym, ktorý Moskva následne protiprávne anektovala. Agentúra Reuters poznamenala, že Velovo tvrdenie nemohla overiť, srbskí činitelia sa k incidentu nevyjadrili.

Napätie na Balkáne by
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP PhotoVisar Kryeziu)

Útok ostro odsúdil šéf únijnej diplomacie Josep Borrell s tým, že vinníci musia byť potrestaní. Srbský prezident Aleksandar Vučić uviedol, že "vyvráti všetky klamstvá a konšpiračné teórie" kosovských predstaviteľov, napísala agentúra AFP.

Kosovská polícia podľa Reuters uviedla, že v nedeľu skoro ráno boli na moste v obci Banjska umiestnené dve ťažké vozidlá bez poznávacích značiek, ktoré zablokovali vjazd a strieľalo sa z nich na policajné jednotky, ktoré prišli.

Napätie na Balkáne by
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP PhotoVisar Kryeziu)

Pretrváva napätie

Sever Kosova, na ktorom žijú desiatky tisíc Srbov, je dejiskom opakovaných nepokojov. Situácia sa tam prudko vyhrotila v máji, keď sa kosovské úrady rozhodli vymenovať albánskych starostov na čelo štyroch okresov obývaných prevažne Srbmi. V následných stretoch so srbskými demonštrantami bolo zranených približne 90 vojakov medzinárodných síl KFOR. Odvtedy sa situácia stabilizovala, napätie tam ale pretrváva.

Napätie na Balkáne by
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP PhotoBojan Slavkovic)

Z 1,8 milióna obyvateľov Kosova je asi 90 percent etnických Albáncov, niekoľko desiatok tisíc Srbov žije prevažne na severe Kosova. Od vojny z rokov 1998 až 1999, ktorá skončila bombardovaním Srbska lietadlami NATO, prechádzajú vzťahy medzi Prištinou a Belehradom z krízy do krízy. Srbsko odmieta uznať nezávislosť, ktorú jeho bývalá južná provincia vyhlásila v roku 2008.

Rokovania sprostredkované Európskou úniou o normalizácii vzťahov medzi Kosovom a Srbskom trvajú niekoľko rokov a doteraz priniesli len skromné výsledky. Belehrad podmieňuje dohodu vytvorením samosprávneho územného celku, ktorý budú tvoriť väčšinovo srbské okresy v Kosove. Naopak Priština trvá na tom, že Srbsko musí v rámci všezahŕňajúcej dohody najskôr fakticky uznať nezávislosť Kosova. Šéf únijnej diplomacie Borrell minulý týždeň po neúspešných rokovaniach lídrov Srbska a Kosova v Bruseli vyjadril frustráciu z Kurtiho neochoty na uzavretie dohody.

Viac o téme: PolicajtObeteStreľbaSrbskoKosovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu