Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

USA vítajú vyhlásenie Srbska o stiahnutí vojakov z hranice s Kosovom

(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Spojené štáty americké privítali krok Srbska, ktoré v pondelok vyhlásilo, že znížilo počet svojich vojakov na hranici s Kosovom. USA však dodali, že pohyb vojsk zatiaľ nedokážu overiť. Informujeme o tom na základe správy agentúry AFP.

"Budeme sa informáciu snažiť potvrdiť. Ak je to pravda, tento krok privítame," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Matthew Miller. Dodal, že USA naďalej znepokojuje rastúce napätie a občasné násilie na severe Kosova. Obe strany konfliktu vyzval k dialógu s asistenciou EÚ. Náčelník srbského generálneho štábu Milan Mojsilovič v pondelok novinárom povedal, že počet vojakov na hraniciach s Kosovom sa znížil z 8350 na 4500. Dodal, že ho udivuje znepokojenie niektorých krajín, keďže Srbsko posilnilo svoje jednotky v oblasti aj počas predchádzajúcich "bezpečnostných kríz".

Zvýšený počet mierových síl v Kosove

Washington pred troma dňami vyzval Belehrad, aby z oblasti stiahol "veľký počet nasadených srbských jednotiek". Severoatlantická aliancia (NATO) v reakcii na aktuálnu situáciu schválila zvýšenie počtu príslušníkov svojich mierových síl v Kosove známych ako KFOR. Predminulú nedeľu 24. septembra na severe Kosova ozbrojenci zastrelili policajta a na niekoľko hodín sa zabarikádovali v pravoslávnom kláštore v obci Banjska. Počas obliehania kosovská polícia zastrelila troch z nich.

Vyhlásili štátny smútok

Ide o najvážnejší incident za niekoľko uplynulých rokov. Kosovo zároveň obviňuje Srbsko z podpory ozbrojencov. Belehrad poprel akúkoľvek účasť na potýčkach. Troch zabitých ozbrojencov označili v Srbsku za hrdinov a v stredu tam úrady vyhlásili štátny smútok. Medzi Srbskom a Kosovom panujú napäté vzťahy už od konca 90. rokov, keď proti sebe bojovali srbské jednotky a albánski povstalci. Kosovo, kde žijú prevažne etnickí Albánci, vyhlásilo jednostranne nezávislosť od Srbska vo februári 2008, Belehrad ho však stále považuje za svoju provinciu. Z približne 1,8 milióna obyvateľov Kosova je asi 120.000 etnických Srbov.

Viac o téme: VojaciUSASrbskoKosovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu