Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kosovská polícia po incidente v Banjskej podniká razie na severe ovládanom Srbmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP PhotoVisar Kryeziu)

PRIŠTINA - Kosovská polícia vykonala v piatok ráno prehliadky najmenej na piatich miestach v troch srbských obciach na severe krajiny. "Operácia sa vykonáva v súvislosti s nedávnymi udalosťami v (kosovskej) obci Banjska," uviedla polícia vo vyhlásení citovanom agentúrou AP.

V obci Banjska (albánsky Bajskë) ležiacej neďaleko srbských hraníc došlo v nedeľu k incidentu, pri ktorom sa skupina ozbrojených Srbov zabarikádovala v miestnom pravoslávnom kláštore, kde sa v tom čase nachádzali kňazi i veriaci. Niekoľko hodín trvajúce obliehanie objektu políciou, sprevádzané prestrelkami, si vyžiadalo život troch ozbrojencov. Tí predtým zastrelili jedného policajta.

Do regiónu boli po tomto incidente vyslané posily a hraničný priechod Brnjak medzi Kosovom a Srbskom bol uzavretý. Polícia spresnila, že jej piatková operácia sa vykonáva na základe súdneho príkazu a v koordinácii s misiou EÚ na podporu právneho štátu v Kosove (EULEX) a silami NATO v Kosove (KFOR).

Prehľadávali aj nehnuteľnosti podpredsedu strany

Miestne médiá informovali, že policajné prehliadky sa uskutočnili aj v nehnuteľnostiach, ktoré vlastní Milan Radoičič, podpredseda politickej strany Srbská kandidátka (Srpska lista), pôsobiacej v Kosove a lojálnej Belehradu. Kosovský premiér Albin Kurti vyhlásil, že ozbrojenú srbskú skupinu v Banjskej viedol Radoičič.

Kosovské úrady v utorok zverejnili zábery nasnímané dronom, na ktorých Radoičiča jasne rozoznať v areáli kláštora. Kontroverzný podnikateľ Radoičič je už roky považovaný za vodcu zločineckých skupín na severe Kosova obývanom prevažne etnickými Srbmi. V roku 2018 bol podozrivý z účasti na atentáte na miestneho opozičného lídra Olivera Ivanoviča. Podpredsedom Srbskej kandidátky sa stal v roku 2021.

Napätie stupňuje už niekoľko mesiacov

Napätie na severe Kosova narastá už niekoľko mesiacov — intenzívne však od apríla, keď miestni etnickí Srbi bojkotovali komunálne voľby a následne protestovali proti tomu, aby boli do úradu uvedení starostovia zvolení etnickými Albáncami.

Medzi Srbskom a Kosovom panujú napäté vzťahy už od konca 90. rokov, keď proti sebe bojovali srbské jednotky a albánski povstalci. Kosovo, kde žijú prevažne Albánci, vyhlásilo jednostranne nezávislosť od Srbska vo februári 2008, Belehrad ho však stále považuje za svoju provinciu. Z približne 1,8 milióna obyvateľov Kosova je asi 120.000 etnických Srbov.
 

Viac o téme: Polícia RazieKosovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu