Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mattarella žiada nové pravidlá Európskej únie na prerozdeľovanie migrantov

Taliansky prezident Sergio Mattarella oznamuje, že podpísal dekrét o rozpustení parlamentu.
Taliansky prezident Sergio Mattarella oznamuje, že podpísal dekrét o rozpustení parlamentu. (Zdroj: TASR/AP Photo/Gregorio Borgia)

RÍM - Taliansky prezident Sergio Mattarella považuje pravidlá Európskej únie na prerozdelenie migrantov za "prehistorické" a požaduje nové riešenia. Informuje agentúra AFP a ANSA.

Mattarella vo štvrtok spolu s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom navštívil centrum na prijímanie migrantov v meste Piazza Armerina na Sicílii. "Migrácia je epochálny jav, ktorý sa nesmie riešiť dočasnými opatreniami, ale víziou do budúcnosti," povedal taliansky prezident a dodal, že to je práca pre vlády jednotlivých členských krajín EÚ.

archívne video

Tento parlament už nezmôže nič, migrantami už by sa mala zaoberať nová vláda, myslí si Pellegrini (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Žiadal odvážne, nie kozmetické riešenie

V spojitosti s migrantmi žiadal odvážne, nie kozmetické riešenie. "Tzv. dublinské pravidlá sú napríklad prehistorické, vypracované v inom svete," povedal. Žiadatelia o azyl musia na základe tohto dublinského procesu požiadať o štatút utečenca v prvej bezpečnej krajine EÚ, do ktorej sa dostanú, vysvetľuje AFP. Žiadateľov, ktorí sa pokúsia takúto žiadosť podať v inej členskej krajine, môžu poslať naspäť.

Steinmeier pre média uviedol, že počet nových príchodov migrantov musí klesnúť. Zdôraznil, že sú potrebné nové spoločné pravidlá EÚ. Pravicová vláda talianskej premiérky Giorgie Meloniovej v decembri uplatňovanie dublinských pravidiel pozastavila a za dôvod označila čisto technické dôvody spojené s nadmerným pracovným zaťažením v strediskách na prijímanie migrantov.

Nemecko oznámilo, že pozastavilo prijímanie migrantov

Nemecko 13. septembra oznámilo, že pozastavilo prijímanie migrantov z Talianska na základe mechanizmu solidarity EÚ, ktorý má za cieľ zmierniť záťaž na krajiny na vonkajších hraniciach EÚ. Berlín však o niekoľko dní prijímanie azylantov z Talianska obnovil. Na taliansky ostrov Lampedusa minulý týždeň prišlo viac než 8500 migrantov. Brusel v reakcii sľúbil Taliansku ďalšiu pomoc. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v nedeľu oznámila desaťbodový akčný plán na vyriešenie krízovej situácie.

Viac o téme: MigrantiRiešeniaEurópska úniaSergio Mattarella
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu