Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Meloniová upozornila Nemecko na pomáhanie migrantom na území Talianska

Giorgia Meloniová
Giorgia Meloniová (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert))

RÍM - Talianska premiérka Giorgia Meloniová vyjadrila znepokojenie s krokmi Nemecka v spojitosti s financovaním mimovládnych charitatívnych organizácií, ktoré pomáhajú nezákonným migrantom v Taliansku. Informuje o tom v pondelok správa z agentúry AFP.

Meloniová v sobotňajšom liste nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi vyjadrila úžas nad skutočnosťou, že nemecká vláda sa rozhodla poskytnúť značné finančné prostriedky mimovládnym organizáciám, ktoré pomáhajú nelegálnym migrantom na talianskom území a zachraňujú ich v Stredozemnom mori. Tiež uviedla, že Nemecko tak urobilo bez koordinácie s Talianskom. Berlínu odporučila, aby migrantom radšej pomáhal na svojom vlastnom území - nie v Taliansku. 

Archívne video: Líderka strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová so svojimi priaznivcami

Líderka strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová so svojimi priaznivcami (Zdroj: Facebook/Giorgia Meloni)

Členské krajiny EÚ, ktoré chcú Taliansku pomôcť v oblasti nezákonnej migrácie, by sa podľa Meloniovej slov mali zameriavať na štrukturálne riešenia - vrátane spolupráce s tzv. tranzitnými krajinami. Hovorca nemeckej vlády pre taliansku agentúru ANSA uviedol, že Berlín bude na Meloniovej list reagovať.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v piatok agentúre AFP potvrdilo, že vyčleňuje 400-tisíc a 800tisíc eur na dva projekty, ktoré sa týkajú migrantov. Tieto projekty sú určené na pomoc ľuďom v Taliansku, ktorých zachránili na mori. Jeden z nich je zameraný aj na záchranné operácie priamo na mori.

Mimovládne organizácie zachytia približne päť percent z osôb, ktoré prichádzajú do Talianska, tvrdí taliansky minister obrany

Taliansky minister obrany Guido Crosetto počas uplynulého víkendu povedal, že mimovládne organizácie zachytia len približne päť percent z osôb, ktoré prichádzajú do Talianska. Tento rok ich bolo viac než 133-tisíc, čo je takmer dvakrát viac než za rovnaké obdobie minulého roka, píše AFP.

Nemecko 13. septembra oznámilo, že pozastavilo prijímanie migrantov z Talianska na základe mechanizmu solidarity EÚ, ktorý má za cieľ zmierniť záťaž na krajiny na vonkajších hraniciach EÚ. Berlín však o niekoľko dní prijímanie azylantov z Talianska obnovil. Talianska vláda predtým pozastavila uplatňovanie tzv. dublinských pravidiel na prerozdeľovanie migrantov, dodáva AFP.

Viac o téme: FinancovanieMigrantiNemeckoTalianskoGiorgia MeloniováMimovládne charitatívne organizácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu