Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Arménsko tvrdí, že Azerbajdžan ostreľoval jeho pozície pri hraniciach

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Emrah Gurel)

JEREVAN - Arménsko v stredu neskoro večer oznámilo, že Azerbajdžan ostreľoval jeho pozície pri ich spoločných hraniciach. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá uvádza, že pohraničné potýčky sú medzi týmito znepriatelenými krajinami časté.

"Jednotky azerbajdžanskej armády strieľali z ľahkých zbraní na arménske vojenské stanovištia pri (obci) Sotk," uviedlo arménske ministerstvo obrany po tom, ako Baku vyhlásilo, že znovu získalo kontrolu nad odštiepeneckým regiónom Náhorný Karabach, ktorý po desaťročia ovládali arménski separatisti.Azerbajdžan spustil v utorok v Náhornom Karabachu pozemnú "protiteroristickú" vojenskú operáciu, ktorej cieľom malo byť "nastolenie ústavného poriadku". Podľa arménskych zdrojov prišlo počas nej o život najmenej 200 ľudí a 400 ďalších utrpelo zranenia.

Na snímke etnickí arménski vojaci kráčajú pri ceste neďaleko hranice medzi Náhorným Karabachom a Arménskom počas bojov medzi arménskymi a azerbajdžanskými vojenskými jednotkami v samozvanom regióne Náhorný Karabach
Zobraziť galériu (2)
Na snímke etnickí arménski vojaci kráčajú pri ceste neďaleko hranice medzi Náhorným Karabachom a Arménskom počas bojov medzi arménskymi a azerbajdžanskými vojenskými jednotkami v samozvanom regióne Náhorný Karabach  (Zdroj: TASR/AP Photo)

Obe strany dosiahli v stredu dohodu o prímerí, v súlade s ktorou sa majú z Náhorného Karabachu stiahnuť arménske sily a odovzdať svoje zbrane. Arménski separatisti tiež oznámili, že prijali návrh Baku na rozhovory o začlenení regiónu do Azerbajdžanu. Stretnutie sa má konať vo štvrtok 21. septembra v azerbajdžanskom meste Jevlach.Biely dom vyjadril v stredu napriek dohode o prímerí určité obavy v súvislosti s humanitárnou situáciou v Náhornom Karabachu.

"Samozrejme, že stále veľmi, veľmi pozorne sledujeme zhoršujúcu sa humanitárnu situáciu na území Náhorného Karabachu, ktorú... sťažili nepriateľské akcie zo strany Azerbajdžanu," povedal hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. V Karabachu teraz podľa jeho slov panujú obavy z utečeneckej krízy, hoci správy o prímerí označil za "pozitívne".

Viac o téme: HraniceAzerbajdžanArménskoOstreľovnie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu