Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rusko zaznamenalo päť prípadov porušenia prímeria v Náhornom Karabachu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Emrah Gurel)

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok uviedlo, že zaznamenalo päť prípadov porušenia prímeria, ktoré ukončilo vojenskú operáciu Azerbajdžanu proti Arménskom podporovaným separatistom v odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach. Informuje o tom agentúra AFP.

"Od uzavretia dohody o ukončení bojov bolo zaznamenaných päť prípadov porušenia prímeria - dva v okrese Šuša a tri v okrese Mardakert," oznámil ruský rezort obrany. Arménski separatisti v Náhornom Karabachu vo štvrtok obvinili Azerbajdžan z porušenia dohody o prímerí, ktorú obe strany uzavreli v stredu. Baku tieto tvrdenia poprelo s tým, že ide o "úplné klamstvo a dezinformáciu".

Zvuk streľby počas prímeria

Vo štvrtok sa v azerbajdžanskom meste Jevlach konali prvé rozhovory medzi arménskymi separatistami a Azerbajdžanom o integrácii Náhorného Karabachu. Azerbajdžan toto rokovanie označil za konštruktívne a prisľúbil, že regiónu poskytne potravinovú a humanitárnu pomoc. Aj napriek prímeriu sa podľa spravodajcu agentúry AFP v čase rokovaní ozývala streľba v Stepanakerte, ktorý je baštou separatistických jednotiek.

Azerbajdžanské sily v utorok spustili v Náhornom Karabachu pozemnú vojenskú "protiteroristickú" operáciu, ktorej cieľom bolo "obnovenie ústavného poriadku". Podľa zdrojov z prostredia arménskych separatistov prišlo počas nej o život najmenej 200 ľudí a 400 ďalších utrpelo zranenia.

Viac o téme: PrímerieRuskoNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu