Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Arménska vláda nepripravuje evakuáciu Arménov z Náhorného Karabachu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JEREVAN - Arménska vláda vo štvrtok informovala, že sa nepripravuje na masovú evakuáciu civilistov z Náhorného Karabachu. Pre prípad potreby sa však s predstaviteľmi arménskej diaspóry pripravuje aj na tento scenár. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie arménskeho premiéra Nikolu Pašinjana citované miestnymi médiami.

Arménska vláda podľa Pašinjana nenastolila otázku evakuácie Arménov z Náhorného Karabachu, pretože vychádza z toho, že karabašským Arménom "musí byť zaručené právo na bezpečný a dôstojný život vo svojich domovoch". Vláda v Jerevane však súčasne deklarovala, že ak Arméni z Náhorného Karabachu - alebo ich časť - nebudú môcť žiť v tomto regióne, budú prijaté príslušné rozhodnutia.

 "Na realizáciu takéhoto scenára sa robia potrebné prípravy," uviedla arménska vláda s tým, že rozhodnutia sa budú prijímať na základe vývoja situácie a v závislosti od výsledkov rokovaní medzi zástupcami Náhorného Karabachu, Azerbajdžanu a vedenia ruského vojenského kontingentu.

Vyhlásenie zverejnili po eskalácii

Toto vyhlásenie bolo zverejnené po tom, ako Azerbajdžan po dvoch dňoch ozbrojenej eskalácie oznámil, že získal plnú kontrolu nad sporným regiónom, a v čase, keď v azerbajdžanskom meste Jevlach vrcholili rokovania o integrácii odštiepeneckého územia Náhorný Karabach. Zúčastnili sa na nich zástupcovia arménskych separatistov, azerbajdžanskej vlády a ruského vojenského kontingentu.

Azerbajdžan toto prvé rokovanie označil za konštruktívne a informoval, že obe strany sa dohodli na ďalších rokovaniach "v blízkej budúcnosti". Baku okrem toho súhlasilo s poskytnutím potravinovej a humanitárnej pomoci pre Náhorný Karabach.

Plán integrácie

Kancelária azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva v stredu informovala, že má pripravený plán sociálno-ekonomickej integrácie karabašských Arménov do azerbajdžanskej spoločnosti. Ich integráciu zároveň Baku označilo za vnútornú záležitosť Azerbajdžanu.

Alijev vo svojom vyhlásení prisľúbil vytvoriť v Karabachu atraktívne podmienky pre život a vyjadril presvedčenie, že miestni Arméni sa dočkajú obratu k lepšiemu, "pretože naším zámerom je budovať spoločný život na základe mieru, vzájomného porozumenia a úcty". Podľa Alijeva, citovaného agentúrou Anadolu Ajansi, sa "pre obyčajných ľudí žijúcich v Karabachu vytvorila nová historická šanca", ktorú by si nemali nechať ujsť.

Viac o téme: ArménskoNáhorný KarabachAzerjbajdžan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu