Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zásah v Náhornom Karabachu má vyše 200 obetí, tvrdia arménski separatisti

Na tejto fotografii z videa zverejneného ministerstvom obrany Azerbajdžanu v utorok 19. septembra 2023 stúpa dym nad oblasťou, ktorá podľa Azerbajdžanu hostí pozície arménskych síl na území Náhorného Karabachu v Azerbajdžane.
Na tejto fotografii z videa zverejneného ministerstvom obrany Azerbajdžanu v utorok 19. septembra 2023 stúpa dym nad oblasťou, ktorá podľa Azerbajdžanu hostí pozície arménskych síl na území Náhorného Karabachu v Azerbajdžane. (Zdroj: SITA/Defense Ministry of Azerbaijan via AP)

JEREVAN/BAKU - Najmenej 200 ľudí prišlo o život a 400 ďalších utrpelo zranenia počas pozemnej vojenskej operácie, ktorú v utorok spustil Azerbajdžan vo svojom prevažne Arménmi obývanom odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach, uviedli v stredu zdroje arménskych separatistov. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Je tu najmenej 200 zabitých a viac než 400 zranených," uviedol ombudsman medzinárodne neuznanej Republiky Náhorný Karabach Gegham Stepanjan na sociálnych sieťach. Predstavitelia arménskych separatistov predtým podľa AFP tiež informovali, že z arménskych obcí v Karabachu bolo "evakuovaných" približne 10.000 ľudí. O evakuácii vyše 3100 osôb informovali členovia ruského mierového kontingentu, ktorý sa v oblasti nachádza. Azerbajdžan v utorok spustil v Náhornom Karabachu pozemnú "protiteroristickú" vojenskú operáciu, ktorej cieľom malo byť "nastolenie ústavného poriadku".

 Po dohode o prímerí v Náhornom Karabachu súhlasili predstavitelia samozvanej Republiky Arcach, čo je arménsky názov tohto odštiepeneckého regiónu, so stretnutím s azerbajdžanskou stranou v meste Jevlach v Azerbajdžane. Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev v stredu v prejave k národu označil operáciu za "ukončenú" a uviedol, že separatisti začali so sťahovaním sa zo svojich pozícií v Karabachu a s odovzdávaním zbraní.

Viac o téme: ObeteArménskoNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu