Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Alijev sa ospravedlnil za incident, pri ktorom v Karabachu zahynuli ruskí vojaci

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev
Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev (Zdroj: SITA/AP/Vugar Amrullaev/Azerbaijani Presidential Press Office)

BAKU/MOSKVA - Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa vo štvrtok v telefonáte ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi ospravedlnil za incident, pri ktorom prišli v stredu o život príslušníci ruských tzv. mierových jednotiek v Náhornom Karabachu. Azerbajdžanská prokuratúra neskôr spresnila, že zahynuli celkovo šiesti ruskí vojaci.

Ako informovala britská stanica BBC, medzi obeťami je aj zástupca veliteľa ponorkových jednotiek Severnej flotily Ivan Kovgan, ktorý bol aj zástupcom veliteľa mierového kontingentu umiestneného v Karabachu na základe dohody medzi Baku, Jerevanom a Moskvou. Alijev v rozhovore s Putinom vyjadril pripravenosť poskytnúť finančnú pomoc rodinám obetí a prisľúbil vyšetrenie okolností incidentu.

K incidentu došlo v stredu

Podľa BBC k nemu došlo v stredu pri návrate ruských vojakov z pozorovateľského stanovišťa v oblasti obce Džaňatag, kde sa auto s ruským vojenským personálom dostalo do paľby z ručných zbraní. Zo správ ruských médií vyplýva, že vyšetrovanie už údajne prinieslo prvé výsledky: veliteľa zboru azerbajdžanských ozbrojených síl, ktorých podriadení sú podozriví z ostreľovania ruských vojakov, odvolali z funkcie a podozrivých v prípade smrti ruských vojakov zadržali.

Pomýlili si ich

Azerbajdžanská prokuratúra následne vo štvrtok večer podľa agentúry AFP oznámila, že piati Rusi zahynuli, keď si ich azerbajdžanskí vojaci pomýlili s arménskymi separatistami. Jeden Rus vraj zahynul pod paľbou separatistických oddielov. Ruské ministerstvo obrany informovalo o smrti ruských vojakov v Karabachu v stredu, ale bez toho, aby spresnilo počet mŕtvych.

K incidentu so streľbou na auto s ruskými vojakmi došlo po tom, čo arménski separatisti z Karabachu oznámili, že pristupujú na podmienky Azerbajdžanu a odzbroja sa. BBC dodala, že ide o prvé bojové straty mierového kontingentu, ktorý je v Náhornom Karabachu od novembra 2020 na základe dohody o prímerí, ktoré podpísali lídri Azerbajdžanu, Arménska a Ruska a ktorým sa ukončila druhá karabašská vojna.
 

Viac o téme: RuskoNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu