Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pašinjan nevidí bezprostrednú hrozbu pre civilistov v Náhornom Karabachu

Arménsky premiér Nikol Pašinja Zobraziť galériu (3)
Arménsky premiér Nikol Pašinja (Zdroj: TASR/Tigran Mehrabyan, Armenian Prime Minister Press Service/PAN Photo via AP)

JEREVAN - Arménsky premiér Nikol Pašinjan vo štvrtok vyhlásil, že nevidí bezprostrednú hrozbu pre civilistov v Náhornom Karabachu. V prípade potreby je však Jerevan pripravený prijať 40.000 tamojších rodín, dodal Pašinjan v televíznom príhovore, z ktorého citovala agentúra AFP.

V príhovore po mimoriadnom zasadnutí bezpečnostnej rady štátu Pašinjan povedal, že civilné obyvateľstvo Náhorného Karabachu nie je priamo ohrozené, „najmä v podmienkach prímeria". Uviedol tiež, že dohoda o prímerí v spornom regióne Náhorného Karabachu uzavretá v stredu sa vo všeobecnosti dodržiava. Došlo síce k ojedinelým porušeniam prímeria, ale "celkovo je situácia stabilná".

O vysídlených občanoch vedia

Pašinjan potvrdil, že jeho vláda vie o vysídlených občanoch Karabachu. V rámci medzinárodných kontaktov bude tento problém nastolený, aby sa títo ľudia vrátili do svojich domovov. Arménska vláda predtým vo štvrtok informovala, že nateraz nenastolila otázku evakuácie Arménov z Náhorného Karabachu, pretože vychádza z toho, že karabašským Arménom "musí byť zaručené právo na bezpečný a dôstojný život vo svojich domovoch".

Tieto vyhlásenia bolo zverejnené po tom, ako Azerbajdžan po dvoch dňoch ozbrojenej eskalácie oznámil, že získal plnú kontrolu nad sporným regiónom, a v čase, keď v azerbajdžanskom meste Jevlach vrcholili rokovania o integrácii odštiepeneckého územia Náhorný Karabach. Zúčastnili sa na nich zástupcovia arménskych separatistov, azerbajdžanskej vlády a ruského vojenského kontingentu vyslaného do sporného regiónu na monitorovanie prímeria dohodnutého v roku 2020.

Pašinjan nevidí bezprostrednú hrozbu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Emrah Gurel)

Prvé rokovanie bolo konštruktívne

Azerbajdžan toto prvé rokovanie označil za konštruktívne a informoval, že obe strany sa dohodli na ďalších stretnutiach "v blízkej budúcnosti". Baku okrem toho súhlasilo s poskytnutím potravinovej a humanitárnej pomoci pre Náhorný Karabach. Lídri arménskych separatistov v Náhornom Karabachu vo štvrtok deklarovali, že sú pripravení pokračovať v mierových rozhovoroch s Azerbajdžanom.

Rokujúce "strany osobitne zdôraznili potrebu prediskutovať všetky existujúce otázky v pokojnom prostredí a vzali na vedomie pripravenosť pokračovať v stretnutiach," uviedla separatistická vláda vo vyhlásení po prvom kole rokovaní.

Viac o téme: AzerbajdžanArménskoNáhorný KarabachNikol Pašinja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu