Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Obrovská explózia neďaleko Slovenska! O život prišli dvaja ľudia, vrátane policajta: Hamran vyjadril sústrasť

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Dvaja ľudia, vrátane jedného policajta, prišli o život a niekoľko ďalších utrpelo zranenia pri výbuchu, ku ktorému došlo počas policajnej operácie v maďarskom meste Ostrihom ležiacom pri hraniciach so Slovenskom.

 Maďarská prokuratúra a polícia sa k správe odmietli bezprostredne vyjadriť.Maďarské médiá informovali, že k výbuchu došlo v dome na predmestí Ostrihomu - neďaleko slovenských hraníc - v čase, keď tam polícia zasahovala pre údajnú hrozbu. Pri explózii podľa ich informácií zahynul okrem jedného policajta aj domnelý pôvodca tejto hrozby, ktorého totožnosť dosiaľ nie je známa.

Maďarský premiér Viktor Orbán vyjadril v príspevku na Facebooku sústrasť rodine policajta, ktorý zahynul pri výkone služby v Ostrihome. O zmienenom medializovanom incidente, pri ktorom k tomu došlo, sa však konkrétne nezmienil.Orbánova vládnuca strana Fidesz taktiež uviedla, že pri výbuchu v severomaďarskom Ostrihome zahynul policajt. Miestne médiá informovali, že zranených a prevezených do nemocnice bolo aj niekoľko ďalších policajtov.

Hamran vyjadril sústrasť v súvislosti s tragédiou pri zásahu polície v Ostrihome

Prezident Policajného zboru (PZ) Štefan Hamran vyjadril vo štvrtok sústrasť maďarským kolegom v súvislosti s tragédiou, ktorá sa stala v stredu (20. 9.) večer v severomaďarskom Ostrihome. Na medzinárodnom protiteroristickom cvičení v Komárne pod názvom "Atlas Common Challenge 2023" šéf slovenskej polície v reakcii povedal, že takéto udalosti analyzujú v rámci Atlasu - medzinárodnej siete policajných jednotiek špecializovaných na boj proti terorizmu z 36 štátov.

Výbuch, ku ktorému došlo v stredu večer počas policajnej operácie v Ostrihome, spáchal muž, na ktorého bol vydaný zatykač. Pri explózii plynu v rodinnom dome okrem páchateľa zomrel príslušník protiteroristickej jednotky TEK, zranilo sa celkom 11 policajtov a hasičov, z nich štyria ťažko.Podľa slov Hamrana každý prípad v rámci Atlasu preberajú do detailov na konferenciách veliteľov, ktoré sú dvakrát do roka. "Špeciálna jednotka, ktorú postihla taká tragédia, samozrejme, prináša detaily, ktoré nie sú verejne prístupné a my si tie prípady rozoberieme do detailu, aby sme sa z toho poučili, aby sa to nemohlo stať niekomu v budúcnosti," podčiarkol.

Štefan Hamran
Zobraziť galériu (2)
Štefan Hamran  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Ráno som telefonicky hovoril s veliteľom TEK (János Hajdu), vyjadril som mu úprimnú sústrasť všetkým pozostalým a kolegom. Tá tragédia je v tom, nielenže došlo k jednému úmrtiu, sú tam ďalší vážne zranení, ktorí sú v nemocnici," dodal Hamran.Elitné jednotky sú podľa jeho slov poslednou líniou, keď zlyhajú spravodajské zložky a v zárodku neodhalia pripravovaný teroristický útok. "Väčšinou sa to dostane do našich ulíc a tam sa s tým musia vysporiadať špeciálne jednotky. O to je to náročnejšie, že oni reagujú na situáciu, preto musia byť vynaliezaví, aby v aplikácii jednotlivých taktických prvkov boli naozaj kreatívni, aby sa s takýmito nešťastnými situáciami vedeli vysporiadať," spresnil šéf polície.
 

Viac o téme: MaďarskoOstrihomĽudiaVýbuchPolicajná operácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu