Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Juh Európy zasiahlo zemetrasenie aj výbuch sopky: Desivé záblesky na oblohe ako v Maroku, potom to prišlo!

(Zdroj: gettyimages.com)

METKOVIČ – V sobotu večer sa v chorvátskom meste Metkovič v Dalmácii objavilo zemetrasenie. Obyvatelia však nahlásili, že nešťastiu predchádzali obrovské záblesky na oblohe. Podobné záblesky hlásili aj pred ničivým zemetrasením v Maroku.

Chorvátske mesto Metkovič zasiahlo zemetrasenie v sobotu večer. „Najskôr sa objavilo na oblohe svetlo, a potom sa triasla zem,“ informoval svedok zemetrasenia pre chorvátsky web dnevnik.hr. „Bolo to ako výbuch,“ uviedol ďalší.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 578 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Podľa odborníkov trvali otrasy približne 10 sekúnd a zemetrasenie dosiahlo silu 4,3 magnitúdy. Podľa chorvátskych médií sa epicentrum zemetrasenia nachádzalo necelých pätnásť kilometrov južne od tohto mesta a takmer 50 kilometrov od Mostaru na území Bosny a Hercegoviny. Otrasy pocítili aj v Dubrovníku, no podľa svedkov boli už slabšie. V krajine je na dovolenke ešte mnoho Slovákov, ktorí zemetrasenie pocítili na vlastnej koži.

Chorvátski seizmológovia informovali aj o ďalšom slabšom zemetrasení, ktorého epicentrum sa nachádzalo v Jadranskom mori. Došlo k nemu po pol hodine od prvých otrasov a malo silu 3,1 magnitúdy. Úrady zatiaľ nehlásili žiadne výrazné škody ani zranených.

Mimoriadnu situáciu však hlásili aj z Talianska. Výbuch sopky Stromboli na Liparských ostrovoch spôsobil hustý sopečný prach a chrliacu lávu do výšky niekoľko sto metrov, oznámil taliansky Národný ústav geofyziky a vulkanológie. K výbuchu došlo v pondelok ráno o 8:28 hod. Podľa odborníkov bola erupcia silnejšia ako doterajšie a výbuchy boli mimoriadne intenzívne. Ani v tomto prípade úrady nehlásili žiadne škody. Stromboli je jednou z najaktívnejších sopiek na svete a je známa svojimi malými ale pravidelnými výbuchmi.

 

Viac o téme: SopkaZemetrasenie Výbuch sopkyJuh Európy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu