Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

VOJNA na Ukrajine Deň päťstosedemdesiaty siedmy (21. septembra 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Poľsko už nedodáva zbrane Ukrajine, pretože vyzbrojuje vlastnú armádu. V čase pokračujúceho sporu o vývoz ukrajinského obilia to dnes uviedla kancelária poľského premiéra Mateusza Morawieckého. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 574

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 574 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok na sociálnej sieti X (predtým Twitter) poďakoval americkej Snemovni reprezentantov, Demokratickej i Republikánskej strane aj americkým občanom za ich podporu Ukrajiny.

21:30 Poľsko pokračuje v dodávkach zbraní Ukrajine v súlade so svojimi záväzkami, vyhlásila vo štvrtok poľská vláda. Reagovala tak na špekulácie o zastavení dodávok, ktoré vyvolali slová premiéra Mateusza Morawieckeho. Informujú agentúry AFP a DPA.

20:45 Spojené štáty zatiaľ nedodajú Ukrajine taktické balistické strely dlhého doletu ATACMS, prezident USA Joe Biden však plánuje oznámiť nový balík vojenskej pomoci vrátane systémov protivzdušnej obrany. Uviedol to vo štvrtok Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Informuje agentúra AFP.

20:00 Bývalý predseda Európskej rady a poľský expremiér Donald Tusk vo štvrtok obvinil poľskú vládnu stranu Právo a spravodlivosť (PiS), že počas predvolebnej kampane sa rozhodla "vraziť Ukrajine nôž do chrbta". Reagoval tak na vyhlásenie premiéra Mateusza Morawieckeho, ako ho v stredu večer tlmočila agentúra PAP, že Poľsko zastavilo dodávky zbraní Ukrajine.

19:20 Ruské sily sa opäť zamerali na osady v Chersonskej oblasti, pričom zabili jednu osobu zabili a ďalšiu osoba je zranená, informovali o tom regionálne úrady.

18:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nebude rečniť na spoločnom zasadnutí amerického Kongresu. Vo štvrtok to oznámil predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy. Namiesto toho prebehlo stretnutie medzi Zelenským a americkými zákonodarcami za zatvorenými dverami. Informujú o tom The Guardian a stanica NBC.

17:40 Nákladná loď Resilient Africa preplávala vo štvrtok cez Bosporský prieliv a stala sa prvým plavidlom s obilím z Ukrajiny, ktoré sa dostalo do Čierneho mora cez dočasný koridor. S odvolaním sa na zdroje monitorujúce námornú dopravu v danej oblasti o tom informovala agentúra AFP.

17:00 Ukrajina vo štvrtok vyhlásila, že zasiahla leteckú základňu Ruska na okupovanom Kryme. Informuje o tom agentúra AFP. 

16:30 Belgický premiér Alexander De Croo povedal, že belgické ministerstvo obrany preskúma možnosť vyslania stíhačiek F-16 na Ukrajinu.

15:50 Švédsko odovzdalo Ukrajine desať tankov Stridsvagn 122.

15:10 Ukrajinský parlament v návrhu rezolúcie vyjadril vďačnosť poľskému parlamentu za solidaritu s ukrajinským ľudom v boji proti agresii Ruska a za slobodu a nezávislosť. Ukrajinský parlament, Verchovna rada, sa poľskému ľudu poďakoval za jeho výnimočnú pomoc, uvádza sa v návrhu rezolúcie na jeho webovej stránke.

14:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok pricestoval do Washingtonu, kde sa chystá rokovať o posilnení ukrajinskej protivzdušnej obrany. Informuje agentúra AFP.

14:15 Obrovský úspech ukrajinskej armády. Ukrajinským mechanizovaným jednotkám sa podarilo prekročiť ruskú obrannú líniu, známu aj ako „Surovikinova línia“. Táto takzvaná prvá línia mala zastaviť ukrajinskú ofenzívu. Informujú o tom analytici OSINT z projektu GeoConfirmed na základe fotografií a videí z frontovej línie, ktoré zverejnili Rusi. Za líniou sa totiž už nachádzajú vozidlá.

Táto ruská obranná línia pozostávala z protitankovej priekopy, dračích zubov a zákopového systému s priamou paľbou na predchádzajúce dve. Všetko kryté delostrelectvom. Prvé prieskumné prvky vošli dnu, prelomili sa a urobili oporu v systéme zákopov. Nasledované pešími jednotkami, aby vyčistili zákopy a rozšírili medzeru priamej paľby nepriateľa na prielom.

13:45 Slovensko súhlasilo so zrušením zákazu obilia z Ukrajiny, informuje agentúra Reuters.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu