Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VOJNA na Ukrajine Deň päťstoosemdesiaty tretí (27. septembra 2023)

Iljušin Il-76TD Zobraziť galériu (2)
Iljušin Il-76TD (Zdroj: Twitter/Ukranian Front)

MOSKVA/KYJEV - Vojna na Ukrajine aj naďalej pokračuje. Rusko naďalej okupuje viaceré oblasti na Ukrajine. Podľa portálu The Kyiv Independent v okupovanej Doneckej oblasti Rusko zaviadlo prísny zákaz vychádzania ako aj cenzúru komunikácie. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 580

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 580. (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:57 Veľvyslanec Ruska na Kube Viktor Koronelli sa ako prvý ruský predstaviteľ vyjadril k obvineniam, že skupina z jeho krajiny láka kubánskych mužov na službu v ruskej armáde. Moskva a Havana podľa neho o týchto obvineniach komunikujú. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a stanice CNN.

20:48 Rusko buduje novú železničnú trať do okupovaných ukrajinských miest Mariupol, Volnovacha a Doneck. V stredu o tom informoval poradca starostu Mariupola Petro Andrjuščenko. TASR o tom informuje na základe informácií stanice CNN.

20:22 Väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj bude premiestnený na samotku pre údajnú "nenapraviteľnosť". "Najprísnejší možný trest" v samotke bude trvať 12 mesiacov, uviedol v stredu Navaľného účet na platforme Telegram. TASR informuje podľa britského denníka The Guardian.

17:49 Zverejnené zábery havárie nákladného Iľjušinu Il-76TD bieloruskej spoločnosti Ruby Strat, ktorý v sobotu pri pristátí v malijskom meste Gao prešiel pristávaciu dráhu a potom vybuchol. Posádka vedená ruským pilotom Alexandrom Kotěnikovom sa zrejme dopustila chyby.

16:00 Kremeľ v stredu uviedol, že ukrajinský veterán ocenený v kanadskom parlamente minulý týždeň by mal byť postavený pred súd. Počas druhej svetovej vojny totiž bojoval na strane nemeckých nacistov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

15:59 Ruskí žoldnieri z Vagnerovej skupiny sú znovu aktívni na východe Ukrajiny, uviedol v stredu v oznámení pre médiá hovorca východného krídla ukrajinských síl Iľľa Jevlaš. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

15:51 Ukrajinské úrady v stredu oznámili, že evakuovali všetky deti z niekoľkých miest a obcí v blízkosti frontovej línie v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

13:24 Nemecká Spolková generálna prokuratúra vyšetruje možný vojnový zločin, ktorého sa ruské jednotky mali dopustiť na kyjevskom predmestí Hostomeľ. Prvé vyšetrovanie týkajúce sa konkrétnej osoby sa podľa hovorkyne prokuratúry so sídlom v meste Karlsruhe začalo v polovici júla, informovala v stredu agentúra DPA.

Vyšetrovanie prebieha v súvislosti s obvineniami, že v Hostomeli strieľali ruské jednotky na civilistov a spôsobili im zranenia. Medzi zranenými je aj jedna osoba s nemeckým občianstvom. "Zatiaľ máme prvotné podozrenie zo spáchania vojnového zločinu," spresnila prokuratúra, ktorá je v kontakte s ukrajinskými orgánmi činnými v trestnom konaní.

12:50 Ukrajina vykonala minulotýždňový útok na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym v úzkej koordinácii s tajnými službami Spojených štátov a Veľkej Británie. Na stredajšom brífingu to podľa agentúry AFP uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

11:48 Ozbrojené sily Ukrajiny zverejňujú ďalší záznam úspešných útokov svojich dronov.

10:45 Ruské útoky za posledný deň zabili 1 a 17 zranili. Ruské sily za posledný deň zaútočili na deväť oblastí, pričom zabili jedného civilistu a zranili 17 ďalších, informovali miestne úrady.

Viac o téme: VojnaCenzúraRuskoUkrajinaDonecká oblasťVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu