Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nočná záchranná akcia: V rakúskych horách uviazli štyria Česi! Strach o život, chvíle bezmocnosti a vyčerpanie

Rakúski horskí záchranári pomáhajú českým turistom na hore Traunstein.
Rakúski horskí záchranári pomáhajú českým turistom na hore Traunstein. (Zdroj: Facebook/Bergrettung Gmunden)

TRAUNSTEIN – Výlet do hôr sa častokrát podceňuje. Platí to v prípade, pokiaľ si zvolíme príliš dlhú cestu s cieľom dostať sa na vrchol kopca alebo brala. Mnoho ľudí si neuvedomuje, že po výstupe zvládli len polovicu. Druhú musia absolvovať cestou dolu. Takmer osudným sa stalo aj štyrom českým turistom.

archívne video

Horskí záchranári pomáhali dvom poľským horolezkyniam v oblasti Jastrabej veže (Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba)

Vápencová hora Traunstein, ktorá sa nachádza pri jazere Traunsee v Hornom Rakúsku, láka svojím mohutným výzorom nejedného horolezca či nadšenca pre túry. Ako informuje nemecký denník Kronen Zeitung, v utorok 5. septembra sa pre výstup na tento masív rozhodli aj štyria českí turisti (všetci 19). Mal to byť nezabudnuteľný výlet v dobrom slova zmysle, no situácia sa takmer zmenila na nočnú moru. 

Hora Traunstein je vysoká 1691 metrov. Podľa informácií sa českí turisti dostali na vrchol okolo poludnia a o 18. hodine začali zostupovať smerom do doliny. Čas aj svoje fyzické sily výrazne podcenili. Dole sa už po vlastných nedostali. 

Nezostali pokope 

Pri spiatočnej ceste ich zastihla tma a v ťažko schodnom teréne zablúdili. Neskôr sa rozdelili na dvojčlenné skupiny. Ani to im však nepomohlo. Napokon si po 21. hodine zavolali cez tiesňovú linku pomoc. Na miesto bolo vyslaných desať horských záchranárov z Gmundenu. Turistov museli zachraňovať v ťažkom skalnatom teréne za pomoci lán. Najprv však oslobodili len prvú dvojicu. 

 

++ Einsatz gestern am späten Abend am Traunstein! ++ Um 21:30 Uhr erreichte uns die Alarmierung, dass sich am...

Posted by Bergrettung Gmunden on Wednesday, September 6, 2023

Zostávajúcich dvoch členov výpravy tiež úspešne lokalizovali. Prezradil ich rozsvietený mobilný telefón, ktorým si svietili pred seba. Jeden z dvojice mal byť na kraji fyzických síl a sťažoval sa na bolesti v kolenách. Záchranári najprv obom dali jedlo a pitie. Okolo jednej hodiny v noci ich bezpečne prepravili do údolia. 

Viac o téme: NocTuristikaČeskí turistiZáchranná akciaRakúskoTraunseeGmundenTraunsteinHorné Rakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu