Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Známa turistická atrakcia v Barcelóne sa blíži k dokončeniu, veže evanjelistov sú hotové

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BARCELONA - Viac ako 140 rokov od začiatku prác na barcelonskej Bazilike Svätej rodiny (Sagrada Família) došlo k významnému míľniku – dokončeniu veží venovaných štyrom evanjelistom. Poslednú, hlavnú vežu by mali dokončiť v roku 2026. Informujeme o tom na základe správy stanice Sky News.

Svetoznáme architektonické dielo navrhnuté katalánskym architektom Antonim Gaudím, ktorý je pochovaný v krypte kostola, je známe tým, že aj po takmer jeden a pol storočí nie je dokončené. Ide o najväčší nedokončený kostol na svete. Veže evanjelistov budú obklopovať centrálnu a najvyššiu vežu venovanú Ježišovi Kristovi. Na vrcholy dvoch veží evanjelistov v týchto dňoch osadili sochy – symbolizujúce Matúša (anjel) a Jána (orol). Už vlani umiestnili sochy na vežu evanjelistu Marka (leva) a Lukáša (býka). V novembri sa má uskutočniť slávnostná omša pri príležitosti míľnika dokončenia všetkých štyroch veží.

Stavia sa už 141 rokov

Základný kameň kostola položili v roku 1882, čo znamená, že sa stavia už 141 rokov. Táto monumentálna pamiatka na zozname Svetového dedičstva UNESCO každoročne priláka do Barcelony, metropoly Katalánska, milióny návštevníkov. Gaudí, ktorý zomrel v roku 1926, zasvätil Sagrade Famílii veľkú časť svojho profesionálneho života. Jeho nedokončené dielo sa stalo symbolom Barcelony na celom svete. Pokračujúce stavebné práce vychádzajú z architektových sadrových modelov, fotografií a publikácií jeho pôvodných nákresov, ktoré boli zničené pri požiari v roku 1930. Dokončenie sa očakáva v roku 2026 – na sté výročie Gaudího smrti.

Viac o téme: DokončenieBarcelonaSagrada FamíliaTuristická atrakcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu