Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hrozí ďalšia pandémia? Počet obetí nakazených novým KORONAVÍRUSOM opäť rastie! V nemocniciach sú státisíce pacientov

(Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Počet osôb nakazených novým druhom koronavírusu na severnej pologuli opäť rastie. Upozornila na to v stredu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), informuje o tom agentúra DPA.

"Pred blížiacou sa zimou pozorujeme na severnej pologuli znepokojivé trendy," vyhlásil v stredu v Ženeve generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Počet obetí ochorenia COVID-19 podľa WHO opäť rastie v niektorých častiach Blízkeho východu a Ázie, kým v Severnej Amerike, Európe a Ázii rastie počet hospitalizovaných.

V pandémii musí byť finančná pomoc cielená, zhodli sa Jurzyca a Lexmann (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

"Odhadujeme, že v súčasnosti sa v nemocniciach nachádzajú státisíce pacientov s covidom," povedala hlavná expertka WHO na toto ochorenie Maria Van Kerkhove. Konštatovala, že počas chladnejších mesiacov sú ľudia vystavení vyššiemu riziku infekcie, pretože trávia viac času v interiéroch. Zároveň však ubezpečila, že aktuálne dostupné vakcíny zmierňujú priebeh a znižujú riziko úmrtia aj pri nákaze novými variantmi koronavírusu SARS CoV-2.

Odborníci WHO vyzvali najmä starších ľudí a ďalšie zraniteľné skupiny obyvateľstva, aby sa v prípade potreby dali opätovne zaočkovať posilňujúcimi dávkami. Zároveň dodali, že zatiaľ sa v 11 krajinách objavilo iba 42 prípadov nákazy novým variantom koronavírusu BA.2.86 známym aj pod názvom Pirola. WHO ho monitoruje od polovice augusta.

Viac o téme: ObetePandémiaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu