Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Brusel plánuje znížiť populáciu vlkov: Von der Leyenovej zabili milovaného poníka

Predsedkyňa Európskeho parlamentu Ursula von der Leyenová s poníkom Dolly, ktorého pred rokom ho zabil divý vlk Zobraziť galériu (3)
Predsedkyňa Európskeho parlamentu Ursula von der Leyenová s poníkom Dolly, ktorého pred rokom ho zabil divý vlk (Zdroj: Twitter/Wbfe3, Getty Images)

BRUSEL – Začiatkom tohto týždňa zazneli v centrále EÚ hlasy, že sa uvažuje o znížení ochrany vlky ako ohrozeného druhu. Obavy sú vyvolané najmä zo strany farmárov, ktorí sa boja o svoje hospodárske zvieratá. V Bruseli sa niečo podobné riešilo aj pred rokom, keď vlk napadol a zabil obľúbeného poníka predsedkyne Európskeho parlamentu.

archívne video

Vlky v Tisovci zabili Jelenča (Zdroj: Facebook)

Európska komisia (EK) v pondelok 4. septembra oznámila, že uvažuje o znížení ochrany vlkov. Ich zvýšený výskyt vyvoláva u farmárov obavy o bezpečnosť hospodárskych zvierat. Komisia to oznámila takmer presne rok po tom, ako vlk usmrtil poníka patriaceho šéfke EK Ursule von der Leyenovej na jej rodinnej farme pri nemeckom meste Hannover.

"Koncentrácie svoriek vlkov v niektorých európskych regiónoch sa stali reálnym nebezpečenstvom pre hospodárske zvieratá a potenciálne aj pre ľudí," uviedla šéfka EK vo vyhlásení.

Poník Dolly 

Ako uviedlo začiatkom januára Politico, niekedy po polnoci 1. septembra 2022 sa do obce Burgdorf-Beinhorn v Dolnom Sasku vkradol sivý vlk. Zbadal poníka Dolly (30), ktorá patrila predsedkyni Európskeho parlamentu Ursule von der Leyenovej. Politico zdôrazňuje, že pozemok bol dobre oplotený a zabezpečený proti divej zvery. 

Vlka to však neodradilo. Na druhý deň ráno bola už Dolly mŕtva. Miesto činu sa nachádzalo len sto metrov od vidieckeho sídla von der Leyenovcov. Miestne úrady mali podozrenie, že ide o vlka dravého (Canis lupus) s označením GW950m. V oblasti mal mať na svedomí minimálne desať ďalších zvierat. V decembri vyšetrovatelia podľa DNA potvrdili, že skutočne išlo o tohto jedinca. Aj keď je vlk v Európe chráneným druhom, v prípade nepredvídaných a zvláštnych okolností je možný jeho odstrel. 

Brusel plánuje znížiť populáciu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Christina Kreuzová, tlačová hovorkyňa nemeckého regiónu Hannover, sa vyjadrila, že útok na poníka predsedkyne Európskeho parlamentu Ursuly von der Leyenovej nebol dôvodom na vydanie rozsudku smrti pre GW950m. "Žiadosť na odstránenie vlka mala byť podaná skôr," dodala. Ako informuje Daily Mail, napriek vypísanej odmene sa tohto jedinca nepodarilo zneškodniť. 

Výskyt a opatrenia 

Experti a environmentálne organizácie odhadujú, že v 27 členských krajinách Európskej únie je do 19-tisíc vlkov, pričom viac ako tisíc-členné populácie sú v Bulharsku, Grécku, Taliansku, Poľsku, Rumunsku a Španielsku. Podľa odhadov počet vlkov v EÚ za posledné desaťročie stúpol o 25 percent. EK vyzvala miestne komunity, vedcov a ostatné zainteresované strany, aby jej do 22. septembra poskytli najnovšie údaje o populáciách vlkov a o ich vplyve.

Nemecká ministerka životného prostredia Steffi Lemkeová v rozhovore pre nemecký Die Welt uviedla, že do konca tohto mesiaca plánuje predložiť konkrétne návrhy na poľovanie tejto zvery. "Po čoraz závažnejších útokoch musí byť umožnený ich odstrel rýchlejšie a s menšou mierou byrokracie," povedala.

Brusel plánuje znížiť populáciu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Von der Leyenová vyzvala na miestne úrady, aby využili priestor na odstrel problémových vlkov. "Komisia nebude spochybňovať ich rozhodnutie, pretože priamo na mieste môžu najlepšie posúdiť danú situáciu. S vyššou koncentráciou vlčích svoriek narastá nebezpečenstvo pre ľudí, aj pre hospodárske zvieratá. Musíme ho udržať v čo najmenšej možnej miere. Dôležitým cieľom zostáva naďalej biodiverzita," dodala na záver predsedkyňa Európskeho parlamentu. 
 

Viac o téme: VlkyZákonOchrana zvieratUrsula von der LeyenováParlamentEúrópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu