Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Expremiérka Marinová odstúpila z postu šéfky Sociálnodemokratickej strany Fínska

Sanna Marinová
Sanna Marinová (Zdroj: SITA/Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP)

HELSINKI - Bývalá fínska premiérka Sanna Marinová v piatok odstúpila z postu líderky Sociálnodemokratickej strany Fínska (SDP). Informujeme o tom na základe správy agentúry DPA.

Na zjazde SDP v meste Jyväskylä sa jej nástupcom na čele strany stal poslanec Antti Lindtman. Ten sa vo svojom prvom prejave poďakoval expremiérke a pripomenul jej prínos pre krajinu. Marinová, ktorá má v súčasnosti 37 rokov, sa v roku 2019 stala vo najmladšou zvolenou predsedníčkou vlády na svete. Zo začiatku sa tešila popularite vo Fínku i v zahraničí, píše DPA.

V apríli tohto roka však Marinovej sociálnodemokratická strana skončila vo voľbách tretia po konzervatívnej Národnej koalícii a protimigračnej Strane Fínov (PS). Vláda neskôr podala demisiu a premiérka oznámila, že v septembri odstúpi aj z postu líderky SPD.

Novým premiérom sa v júni stal Petteri Orpo, ktorého stredopravá Národná koaličná strana (KOK) v aprílových voľbách zvíťazila. Jeho vládna koalícia sa skladá zo štyroch strán. Fínsko vlani po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu oficiálne požiadalo o členstvo v NATO a 4. apríla tohto roka - dva dni po volebnom neúspechu Marinovej - sa stalo 31. členskou krajinou Severoatlantickej aliancie, pripomína DPA.

Viac o téme: OdstúpenieFínskoSanna Marinová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu