Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

V Nemecku odsúdili Rusa: Plánoval zavraždiť čečenského disidenta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MNÍCHOV - Súd v Nemecku uznal vo štvrtok ruského občana Valida D. za vinného z prípravy vraždy čečenského disidenta, ktorá sa mala uskutočniť na príkaz z bezprostredného okolia čečenského vodcu Ramzana Kadyrova. Informuje o tom agentúra AFP.

Valid D., ktorý žije v Nemecku, bol odsúdený na desať rokov odňatia slobody za to, že prejavil "ochotu vykonať túto vraždu", ako aj za prípravu závažného násilného činu ohrozujúceho bezpečnosť Nemecka, uviedla hovorkyňa vyššieho krajinského súdu v Mníchove.

Prokuratúra tvrdila, že vykonaním vraždy "kritika čečenskej vlády žijúceho v Nemecku" poveril tohto ruského občana čečenského pôvodu v prevej polovici roka 2020 člen Kadyrovovho bezpečnostného aparátu.

Cieľom atentátu malo byť umlčanie

Obeťou plánovaného atentátu sa mal podľa nemeckých médií stať Mochmad Abdurachmanov, ktorého brat Tumso žije v exile vo Švédsku a v minulosti taktiež čelil neúspešnému pokusu o atentát. Cieľom atentátu malo byť podľa prokuratúry umlčanie nielen Mochmada, ale aj jeho brata.

Obeť varoval

Valid D. bol obvinený zo zaobstarania zbrane, výberu nájomného vraha a zorganizovania jeho prevozu do Nemecka. Zamýšľanú obeť a jej dom dlho sledoval, zároveň sa spoločne s najatým vrahom cvičil v streľbe. Zadržali ho v roku 2021. Plán vykonať atentát však zlyhal, pretože nájomný vrah podľa Spolkovej prokuratúry ochotu zabiť Mochmada Abdurachmanova len predstieral a obeť varoval.

Čečenský líder Kadyrov je síce bývalým povstalcom, avšak neskôr sa stal neochvejným spojencom Kremľa. Podporil ruskú inváziu na Ukrajinu, kam vyslal aj svojich bojovníkov, povestných svojou krutosťou.

Viac o téme: OdsúdenieRuskoNemeckoVrážda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu