Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nemecko sa dnes stalo štvrtým ochrancom našeho vzdušného priestoru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Nemecké ozbrojené sily sa dnes stali štvrtým ochrancom slovenského vzdušného priestoru v rámci spoločnej operácie NATO. Nemecké letectvo bude v slovenskom vzdušnom priestore až do 22. decembra vykonávať ochranné lety a dva bojové lietadlá Eurofighter budú trvalo v pohotovosti, aby v prípade núdze zachytili neidentifikované alebo nepriateľské lietadlá v slovenskom vzdušnom priestore. Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na informácie nemeckej armády. Slovensko sa na ochrane vzdušného priestoru v Minulosti dohodlo aj s Českom, Poľskom a Maďarskom.

Nemecké letectvo plánuje nad Slovenskom cvičné lety a pristátia. Tento víkend sa tiež zúčastňuje na dvojdňovej leteckej prehliadke Slovak International Air Fest na slovenskom vojenskom letisku Kuchyňa, ktoré je 42 kilometrov severne od Bratislavy. Vojenské letisko využíva na základe dohody medzi Slovenskom a USA tiež americké letectvo.

archívne video

Rezort obrany prijal ponuku USA na vozidlá 4x4, mali by nahradiť vozidlo Aligátor, podľa náč. Gen. štábu Zmeka ich armáda potrebuje približne tisíc (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Slovensko po vlaňajšej invázii Ruska na Ukrajinu predčasne ukončilo prevádzku svojich stíhačiek sovietskej konštrukcie MiG-29. V lete sa potom dohodlo s Českom a Poľskom na tom, že mu obe tieto krajiny pomôžu so zabezpečením ochrany neba dovtedy, kým Bratislava prevezme objednané americké stíhačky F-16. K stráženiu slovenského neba sa pripojilo tiež Maďarsko. Prvé stroje F-16 by malo Slovensko v rámci meškajúcich dodávok dostať v budúcom roku.

Slovensko tento rok v marci odovzdalo svoje vyradené lietadlá Mig-29 Ukrajine. Vlani v apríli odovzdalo Ukrajine tiež svoj raketový systém protivzdušnej obrany S-300. Ako náhradu umiestnili USA a Holandsko na Slovensku po jednom systéme Patriot a Nemecko dva. Všetky tri krajiny však nakoniec zo Slovenska Patriotov stiahli. Berlín ponúkol Bratislave vzdušnú pomoc ako náhradu za stiahnutie systémov Patriot.

Viac o téme: Vzdušný priestorOchrana NemeckoNATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu