Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Počasie nás opäť potrápilo: Prudké búrky spôsobili škody v Poľsku, na Slovensku aj v Česku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ramon Leško )

VARŠAVA/PRAHA - Prudké búrky s prívalovými dažďami spôsobili škody v Poľsku, na Slovensku aj v Česku. Na mnohých miestach vypadol prúd, problémy mala doprava a niektorí ľudia sa zranili. Hasičské jednotky v sobotu aj dnes vychádzali k niekoľkým tisíckam zásahov. Príčinou boli zvyčajne stromy spadnuté na ulice, autá, elektrické vedenia alebo domy, strechy strhané vetrom a zatopené ulice a pivnice. Desaťtisíce domácností sa dočasne ocitli bez elektriny, informuje agentúra DPA.

Len v Poľsku narátali hasičské zbory od soboty do dnešného rána okolo 2700 zásahov, ako uviedol spravodajský kanál TVN24. Obzvlášť zasiahnuté bolo Podkarpatské vojvodstvo na juhovýchode krajiny, kde bolo v sobotu skoro večer odpojených od elektriny viac ako 78.000 domácností v meste Debica a okolí, pretože všetky štyri vedenia vysokého napätia vedúce do regiónu zlyhali v rovnakom čase.

archívne video Búrka v Námestove

Búrka v Námestove (Zdroj: Simona Parižeková)

Evakuovaná preto musela byť jednotka intenzívnej starostlivosti v mestskej nemocnici a niekoľkých pacientov previezli do iných nemocníc. Podkarpatské vojvodstvo tiež hlásilo najmenej päť zranených pri nehodách súvisiacich s počasím. V susednom regióne Malopoľsko bolo podľa hasičov poškodených okolo 150 striech domov, z ktorých viac ako 30 vietor úplne strhol. Podobné škody hlásili aj ďalšie poľské regióny.

V sobotu bolo bez prúdu viac ako 40-tisíc domácností

Kvôli popadaným stromom alebo záplavám boli uzavreté aj dôležité cestné spojenia na Slovensku, najmä na severe krajiny. V sobotu večer bolo bez prúdu viac ako 40.000 domácností. Vzhľadom na to, že dôležité vedenia vysokého napätia vedú horskými lesmi, je niekedy zdĺhavé sa k miestu poškodenia vedenia vôbec dostať, uviedla s odvolaním sa na dodávateľov elektriny agentúra TASR.

V Česku bolo dnes ráno bez prúdu vyše 30.000 domácností. Niekoľko železničných tratí zablokovali popadané stromy a voda zaplavila početné cesty. Poľnohospodári hlásia vážne škody spôsobené vetrom a prudkým dažďom, zasiahnuté boli najmä chmeľnice.

Viac o téme: DopravaElektrinaČeskoBúrkyDaždeSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu