Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Japonsko hlási telefonické obťažovanie z Číny pre vypúšťanie vody z Fukušimy

Kišida chce rokovať s rybármi obávajúcimi sa vypúšťania fukušimskej vody Zobraziť galériu (2)
Kišida chce rokovať s rybármi obávajúcimi sa vypúšťania fukušimskej vody (Zdroj: TASR/AP/Kyodo News )

TOKIO - Tokio vyzvalo Peking, aby "zaistil bezpečnosť japonských občanov v Číne".

Po kontroverznom vypúšťaní odpadových vôd z jadrovej elektrárne Fukušima začali od štvrtka telefonáty z Číny zaplavovať japonské podniky. Ich predstavitelia tvrdia, že im to spôsobuje problémy.Podnikateľ z Fukušimy povedal tlačovej agentúre Kyodo, že jeho štyri reštaurácie a cukrárne prijali v piatok celkovo asi 1000 hovorov, väčšinou z Číny. Telefóny preto museli odpojiť. Predstaviteľ japonského ministerstva zahraničných vecí Hiroyuki Namazu vyjadril ľútosť nad podobnými hovormi a predstaviteľov čínskeho veľvyslanectva v Tokiu požiadal, aby vyzvali na pokoj v Číne. K podobným incidentom tam došlo proti japonským zariadeniam, povedal Namazu predstaviteľom čínskeho veľvyslanectva.

Proti vypúšťaniu rádioaktívnej vody do oceánu protestujú viacerí aktivisti.
Zobraziť galériu (2)
Proti vypúšťaniu rádioaktívnej vody do oceánu protestujú viacerí aktivisti.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)

"Dôrazne vyzývame čínsku vládu, aby prijala vhodné opatrenia, napríklad vyzvala svojich občanov, aby konali pokojne, a aby prijala všetky možné opatrenia na zaistenie bezpečnosti japonských obyvateľov v Číne a japonských diplomatických misií v Číne," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva, ktoré zverejnili v sobotu večer Japonské veľvyslanectvo v Pekingu japonským občanom v Číne odporúča, aby sa na verejnosti zdržali hlasného prejavu po japonsky.

Čína zakázala akýkoľvek japonský dovoz morských plodov

Japonsko trvá na tom, že vypúšťanie upravenej vody z poškodenej elektrárne vo Fukušime do oceánu je bezpečné. Čína sa proti tomu tvrdo postavila a zakázala akýkoľvek japonský dovoz morských plodov s tým, že sú kontaminované rádioaktivitou. Japonská vláda v nedeľu zverejnila nové údaje, podľa ktorých vody pri Fukušime naďalej dosahujú úrovne rádioaktivity v rámci bezpečných limitov.

Viac o téme: VodaVypúšťanieČínaJaponskoFukušimaTelefonické obťažovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu