Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Grécku stále vyčíňajú lesné požiare: Úľavu by by však mohli priniesť búrky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo)

ATÉNY - Lesné požiare v Grécku horia aj v sobotu, no predpovedaný dážď by mohol priniesť úľavu, informuje agentúra DPA. Najväčší lesný požiar stále vyčíňa v regióne Evros na severe Grécka pri hraniciach s Tureckom.

Požiar tam vypukol pred ôsmimi dňami a rýchlo sa rozšíril. V danej oblasti už zhorelo okolo 74.000 hektárov porastov z toho 13.000 zhorelo podľa gréckych médií v národnom parku Dadia. Podľa eurokomisára pre krízové riadenie Janeza Lenarčiča ide o najväčší požiar, aký bol kedy v Európskej únii zaznamenaný.

archívne video Slovenskí hasiči sa vrátili po deviatich dňoch z Grécka

Slovenskí hasiči sa vrátili po deviatich dňoch z Grécka (Zdroj: Topky/Maarty)

Nájdených bolo 18 zhorených tiel

V stredu bolo v regióne Evros nájdených 18 zhorených tiel, pričom sa predpokladá, že išlo o migrantov. V piatok boli objavené ďalšie dve telá. Rýchlo šíriace sa požiare okrem toho ohrozujú aj miestny ekosystém. Ornitológovia varujú, že starý borovicový les je hniezdiskom dravých vtákov a supov, z ktorých mnohé sa taktiež stali obeťami ohňa.

Denne vypuknú v Grécku desiatky lesných požiarov

Mnohé sa však hasičom podarí uhasiť ešte v počiatočnom štádiu. Len v piatok hasiči uhasili 111 požiarov, z ktorých 59 vypuklo behom uplynulých 24 hodín, uvádza agentúra AP. Podľa gréckych predstaviteľov založili niektoré z požiarov počas uplynulého týždňa i podpaľači. V sobotu zadržali pritom úrady dvoch mužov podozrivých z úmyselného zakladania lesných požiarov. Jedného z mužov, ktorý sa priznal, že toto leto založil najmenej päť požiarov, zadržali na ostrove Eubója a druhého pri meste Larisa v strednom Grécku.

Úľavu od lesných požiarov by počas víkendu mohli priniesť búrky, ktoré meteorológovia predpovedali pre niektoré oblasti stredného Grécka i pre oblasť Atén a Solúna, kde sa taktiež vyskytujú lesné požiare. Blesky z búrok však v sobotu ráno spôsobili neďaleko Atény i vznik nových požiarov. Tie sa však hasičom podarilo uhasiť.

Viac o téme: PožiareBúrkyGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu