Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Grécko stále sužujú lesné požiare: Krajina prosí o pomoc

Následky požiarov v Grécku Zobraziť galériu (6)
Následky požiarov v Grécku (Zdroj: TASR/AP/Michael Varaklas)

ATÉNY - Viac ako 600 hasičov vrátane posíl z niekoľkých európskych krajín aj v nedeľu bojovalo v Grécku s tromi veľkými lesnými požiarmi. Informuje agentúra AP. Rozsiahly požiar už deviaty deň horí v regióne Evros na severe Grécka pri hraniciach s Tureckom neďaleko mesta Alexandrupoli. Doteraz si vyžiadal už najmenej 20 obetí

V nedeľu s plameňmi v oblasti bojovalo 295 hasičov s pomocou siedmich lietadiel a piatich vrtuľníkov. Príkazy na evakuáciu úrady vydali pre dve dediny. Požiar už spálil 77.000 hektárov pôdy a v oblasti evidujú 120 aktívnych ohnísk, uviedol program Copernicus Európskej únie. 

archívne video Slovenskí hasiči sa vrátili po deviatich dňoch z Grécka

Slovenskí hasiči sa vrátili po deviatich dňoch z Grécka (Zdroj: Topky/Maarty)

Grécko požiadalo o pomoc

Ďalší požiar už niekoľko dní vyčíňa na hore Parnitha neďaleko gréckeho hlavného mesta Atény. Podľa hasičského zboru sa plamene snaží uhasiť 260 hasičov, jedno lietadlo a tri vrtuľníky. Tretí veľký požiar vypukol v sobotu na ostrove Andros, ktorý sa hasičom zatiaľ nepodarilo dostať pod kontrolu. S plameňmi bojuje 73 hasičov s pomocou dvoch lietadiel a dvoch vrtuľníkov. Požiar pravdepodobne spôsobili údery bleskov počas búrok. 

Následky požiarov v Grécku
Zobraziť galériu (6)
Následky požiarov v Grécku  (Zdroj: TASR/AP/Michael Varaklas)

Grécko v súvislosti s hasením požiarov požiadalo o pomoc ďalšie európske krajiny. Lietadlá poslalo Nemecko, Švédsko, Chorvátsko a Cyprus, pričom na mieste pomáhajú desiatky rumunských, francúzskych, českých, bulharských, albánskych, slovenských a srbských hasičov.

Následky požiarov v Grécku
Zobraziť galériu (6)
Následky požiarov v Grécku  (Zdroj: TASR/AP/Michael Varaklas)

Viac o téme: PožiarGréckoLes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu